Dodnes se mi o něm zdá! Zpěvačka promluvila o Petru Mukovi!

Muk, Petr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. ledna 2019 10:50 | Aktualizováno: 13. ledna 2019 6:52

Skupina Oceán, jejím členem byl v letech 1985 až 1993 zesnulý zpěvák Petr Muk, vydala již druhé album Femme fatale s Jitkou Charvátovou. Zpěvačka, která se před třemi lety podílela i na předchozí nahrávce Ve smíru, chápe rozpaky některých příznivců populárního Muka a snaží se ho nenapodobovat.

"Chápu, že výměna frontmana je vždycky velmi bolestivá a příznivcům Oceánu a zejména Petra Muka jejich obavy z mého nástupu nijak nevyčítám. Před prvním koncertem jsem měla sen, že při přípravě mikrofonu za mnou Petr stojí. Brala jsem to tak, že mi dává svolení nastoupit do jeho prostoru. Během vystoupení jsem pak cítila jeho podporu a cítím ji dodnes," vzpomínala Charvátová. "Takže jsem věděla, že ho můžu nahradit, ale musí to vycházet z mého nitra a ne nějakým napodobováním," dodala.

Obnovení Oceánu a nahrazení Muka Charvátovou oznámila kapela už v roce 2011. Po několika koncertech však její aktivity utichly. Nový projekt navíc kvůli únavě opustil na vlastní žádost Dušan Vozáry, kterého nahradil baskytarista a textař Petr Hons. Vedle Jana Vozáryho, Charvátové a Honse natočil Oceán nová alba v sestavě s klávesistou Petrem Kučerou. Na hudbě se podíleli všichni členové skupiny a novinku opět produkoval Armin Effenberger. Následovat by mělo turné, o němž se informace objeví na stránkách kapely. "Nové album Oceánu Femme fatale je venku a my se připravujeme na koncerty v tomto roce. Chceme hrát, těšíme se na fanoušky," řekl Jan Vozáry.

Nová deska vzhledem k textům písní jako Koření, Mona Lisa nebo Femme fatale působí, že zvýrazňuje ženský prvek. "Vycházíme z toho, že každý má v sobě část muže a část ženy. Deska Ve smíru byla spíše pro tu mužskou část a Femme fatale je pro ženskou část. Petr (Hons) vzhledem k tomu, že má malého potomka, přinesl hodně ženské a šťastné texty naplněné láskou, díky kterým jsem dostala hodně prostoru," sdělila Charvátová.

Ženské vyznění nahrávky zvýrazňuje starší skladba A vyjdi ven, ve které hostují bývalé vokalistky skupiny Shalom Míša Klimková, Jana Feriová a Jana Badurová. "Petr Muk k původně chlapskému Oceánu vytvořil Shalom se ženským obsazením, takže jsme se teď vydali podobnou cestou. Jinak se jedná o jeden z prvních textů Petra Honse," podotkl klávesista Kučera.

Komunita příznivců Oceánu je rozsáhlá a fungovala i po rozpadu kapely. Mnoho příznivců má Oceán dodnes i na Slovensku. Ne všichni se však smířili s tím, že ikonického Muka nahradila zpěvačka. Kapela o nich s pochopením hovoří jako o 'strážcích mauzolea'. "Petr (Muk) se fanouškům dostal tak pod kůži, že ho odtamtud nemohou dostat. Pořád to někteří řeší. Oceán byl trošku kultovní záležitostí, takže se zpěvačkou je to trochu jiný proces, ale minimálně část lidí už tuhle situaci bere," podotkl Kučera.

Témata: Petr Muk Hudba