Geislerová bojuje za manželství pro lesby a gaye: Divím se, že to u nás dnes nejde!

Aňa Geislerová v novém českém filmu Polednice

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. listopadu 2018 12:17

Známé tváře českého šoubyznysu vystoupily na podporu manželství po homosexuály. Známé osobnosti se spojili s platformou Jsme fér a pokouší se poslance, kteří mají rozhodnutí ve svých rukou, přesvědšit, že když se dva lidé mají rádi, na pohlaví nezáleží!

Já bych chtěla vyjádřit svoji podporu pro komunitu gayů a leseb a moji naprostou podporu pro možnost, aby mohli uzavírat manželství,“ říká Geislerová na videu, které zveřejnila platforma Jsme fér.

Přiznala také, že byla překvapená, když zjistila, že to dnes nejde. „Ale to jsem jenom zaměnila registrované partnerství za manželství. A mě opravdu překvapuje, že v roce 2018 tady uprostřed Evropy, kde se chceme tvářit, že jsme v tom světě, to u nás nefunguje,“ práskla herečka.

Chci, aby se nebránilo lidem, kteří jsou normálním občany tohoto státu, aby se chovali zodpovědně. A to sice, aby se mohli zodpovědně starat o svoje děti. O svůj vztah, prostě aby mohli uzavřít manželství a tím potvrdili, že jsou legitimní partneři a přebrali za něj zodpovědnost,“ vysvětluje Aňa svůj postoj.

Sama prý neví, proč jim vlastně není umožněno manželství, ani proč by se k tomuto návrhu někdo měl stavět negativně. „A jestli proto tomu něco namítají třeba církve, tak by si měli vzít zrcátko a podívat se do svých vlastních řad, protože tam se děje něco, co se lety prokazuje jako velice špatné a škodlivé. A to bychom měli naopak ukázat,“ tvrdí herečka.

O návrhu umožnit homosexuálům manželství budou jednat poslanci. Hlasovat se mělo původně ve čtvrtek, projednávání novely ale z důvodu prodloužení diskuze v předchozích bodech vůbec nezačalo. Geislerová dodala, že drží palce, aby hlasování ve Sněmovně dobře dopadlo. „Abychom na sebe mohli být pyšní,“ dodala Aňa.

Video na podporu homosexuálních manželství natočila také třena bývalá tenistka Martina Navrátilová, která už manželství se svou partnerkou Julií uzavřela v USA. Přidal se i herec Jiří Štrébl, který aktuálně září v seriálu Ulice jako proutník Miloš Knobloch.

„Nevím proč, když se dva lidi mají rádi, ať už jsou to dva muži, dvě ženy nebo muž a žena, proč by se neměli vzít? Já v tom žádný rozdíl nevidím a když slyším argumenty typu, že je to proti klasické rodině, tak nechápu proč. Když se vezmou dva homosexuálové, tak se heterosexuál se svojí partnerkou kvůli tomu nevezmou?“ diví se herec s tím, že manželství by mělo být právo pro všechny.

Témata: Aňa Geislerová Martina Navrátilová Homosexuálové manželství