Brutálně upřímná zpověď Karla Gotta: Po roce 1989...

Karel Gott 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. října 2018 9:10 | Aktualizováno: 29. října 2018 12:09

V rámci vysílání k oslavám 100 let výročí založení Československa se legendární český zpěvák Karel Gott rozpovídal nejen o současnosti, ale především o minulosti. Popsal nejen to, jaké bylo vystupování v době normalizace, ale i to, jak prožil poslední dny války.

Mnohanásobný český slavík v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil, že je nutné znát historii, protože nás může v lecčem poučit. Přesto se podle něj teď Čechům vede velmi dobře. „Nikdy se nám nedařilo tak dobře jako teď,“ vysvětluje zpěvák.

Gott také zavzpomínal na nepříjemné chvíle z dětství a mládí – například konec války, kdy se jako pětiletý kluk skrýval v krytu v Plzni. „Padla na nás spojenecká bomba. Byli jsme v sutinách tři dny a noci,“ vysvětloval s tím, že po této otřesné zkušenosti dozvěděl, že je konec války. „Tak to samozřejmě byly dva pocity, které jsou dodnes ve mně. A musím na to myslet, když čtu zprávy,“ vysvětluje zpěvák.

Slavík také připomněl, že díky své profesi mohl poznat řadu zemí. Jenže se mu ne vždy líbilo, jak se o Češích v zahraničí mluví. „Mně vadilo, když je něco vypočítavého, takový vykuk, tak jsme byli srovnáváni se Švejkem. To je jediná postava, která mi historicky vadí,“ přiznal.

Hrdý podle svých slov naopak mnohokrát byl třeba na průmysl první republiky, nebo konec 50. let. „Když přišla 60. léta, tak bylo cítit v každém z nás, že existuje naděje, že bude lépe,“ popisoval. Naopak ale podle něj padesátá léta příliš veselá nebyla. V té souvislosti zmínil například uměle vytvořené soudní procesy.

Když začínal, měl to podle svých slov jednodušší než dnešní zpěváci. Potkal prý ty správné lidi, kteří mu pomohli k úspěchu. „Kdybych dnes začínal, nevím, jestli bych se prosadil,“ uvedl s tím, že dnes zpívá hodně lidí a zpěváky proto už nejsou tak výjimeční.

Přesto přiznává, že vystupovat v době normalizace nebylo úplně jednoduché, potřeba prý byly pevné nervy. „Člověk, který vystupoval před kamerou, si musel uvědomit, že musí myslet dvakrát nebo třikrát,“ popisuje s tím, že bylo třeba přemýšlet nad tím, co vlastně říkat. „Věděl jsem, co nemám říkat. A držet krok – jen zpívat a mlčet,“ přiznal s tím, že nemohl poskytovat žádné otevřené rozhovory a vyjadřovat své názory, protože jinak by dávno skončil.

Když pak přišla sametová revoluce, mnozí jej kritizovali právě za to, že byl za minulého režimu úspěšný a že se mu dařilo. Podle jeho slov jej ale kritizovali jen ti neúspěšní. „Úspěšní lidé mě nekritizovali, jenom ti, kteří měli sami se sebou problém, kteří se chtěli zviditelnit,“ tvrdí.

A tak místo aby kritizovali komunistické politiky, stal se terčem o nebo třeba Helena Vondráčková. „Nostalgie je pořád dnes, a nebýt těch písní z té doby, která byla kritizovaná, tak bych nemohl žádný koncert dělat,“ zdůraznil oblíbený zpěvák.

Témata: Karel Gott Československo