Ringo Čech to zase přehnal? Takhle pobouřil celou zemi!

František Ringo Čech

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2018 10:15

O pořádný poprask se na Slovensku postaral kontroverzní a osobitý umělec František Ringo Čech. Liptovská galerie Petra Michala Bohúňa se ocitla pod palbou poté, co veřejnosti zpřístupnila jeho výstavu. To ale některým zaměstnancům vadí.

Výstavu děl českého hudebníka Františka Ringa Čecha nainstalovala galerie přímo v centru Liptovského Mikuláše v prostorách Galerie Kolomana Sokola. Podle kurátora Petera Cabadaje je určena zejména pro ty, kteří umí ocenit osobitý humor Ringo Čecha, a z podstaty věci není určena dětem a mládeži.

Odborní pracovníci galerie ale podle deníku Sme s výstavou nesouhlasí a veřejně se proti ní ohradili. "Jménem svým, jakož i jménem odborných zaměstnanců galerie, se tímto veřejně distancujeme od této výstavy. Domníváme se, že prezentovaná tvorba F. R. Čecha neodpovídá kritériím výtvarného umění, je společensky dehonestující, a proto nepatří do kulturní instituce," napsala v otevřeném dopise zástupkyně zaměstnanců Erika Benická, profesionální výtvarnice, restaurátorka a členka Komory restaurátorů.

"Jeho naturalisticky stylizovaný projev je nevyvinutý, jednotvárný, příliš snaživý, kýčovitý, sarkastický, obscénní a deviantní, bez vědomí etické odpovědnosti výtvarné tvorby, s velmi nízkým standardem formového projevu. Obsahově jde o nejhrubší formu výsměchu kulturním a etickým principům, ke kterým se hlásíme," dodala s tím, že Čechova díla jsou urážlivá a nenávistná.

Cabadaj ale výstavu brání. "Vždycky byli a najdou se i dnes všelijací kritici, kteří Ringovi vyčítají kde co. Drsný slovník, nadmíru substandardních výrazů, vulgarismy, perverzitu," citoval Denník N kurátora.

Sám František Ringo Čech tvrdí, že něco podobného už před třiceti lety v Česku. "Slováci jsou logicky překvapení, protože mě neznají a najednou vidí nahé krásky, dámské přirození nebo imigranty na stromech," vysvětlil serveru Aktuálně umělec.

Témata: František Ringo Čech