Oldřich Nový: Legendární Kristián a jedna z prvních hvězd filmu! Zemřel před 40 lety

Oldřich Nový

Autor: stars24.cz, ČTK

15. března 2023 20:02

Populární operetní, divadelní a filmový herec, ale i zpěvák, režisér, pedagog a dramatik Oldřich Nový, který zemřel 15. března 1983, si získal zástupy fanynek především jako filmový milovník. Na české filmové plátno přinesl vzácné spojení noblesy s jemným vtipem a nadsázkou. Jeho největší láskou ale bylo divadlo, zejména komorní hudební komedie, které zasvětil téměř celý svůj život.

"Smích je kořením života a dokud se člověk dovede smát, je živ," znělo životní krédo tohoto gentlemana každým coulem. Hrál ve více než 40 snímcích, z nichž řada se těší diváckému zájmu dodnes - jako například Kristián, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý, Pytlákova schovanka nebo Světáci.

Nový se narodil 7. srpna 1899 na pražském Žižkově v rodině hasičského instruktora a vyučil se sazečem. Jeho kariéra však směřovala k herectví, byl ochotníkem, k divadlu ho přiblížil i strýc Miloš Nový, herec a režisér Národního divadla.

Sen o herectví se Novému splnil v roce 1918, kdy získal angažmá v divadle v Ostravě. Již následující sezonu se dostal do brněnského Národního divadla, kde se zanedlouho stal šéfem operety. K tomu stále hrál, zpíval, psal libreta a scénáře, režíroval a občas jezdil pro inspiraci zejména do Paříže. Šestnáct brněnských let bylo pro Nového nejšťastnějším obdobím života, toužil ale po změně. Proto se v roce 1935 rozhodl pro nejistou pražskou půdu.

V Praze ještě týž rok založil vlastní soubor v Novém divadle (ve Stýblově pasáži), jemuž v konkurenci blízkých divadel Osvobozeného či Vlasty Buriana upadala návštěvnost. Nový zapůsobil vkusem, šarmem a inteligentní ironií a publikum si získal doslova bleskově - především dámy, které do hlediště vodily své muže za poučením, jak se k ženě chovat.

Herectví bylo u Nového jen špičkou ledovce, který zahrnoval též organizování chodu vlastního divadla, práci autorskou, dramaturgii, režii. A k tomu několik filmů ročně. Neobyčejné pracovní nasazení Nový bravurně zvládal velkou měrou i díky své ženě, umělecké fotografce Alici Wienerové, která pro něj fotografovala představení, pomáhala mu vybírat hry, jež překládala, a organizovala propagaci divadla. Nový svou ženu velmi miloval. Za okupace se s ní odmítl rozvést, a oba tak pro její židovský původ strávili několik měsíců v koncentračním táboře. Oba přežili a vrátili se k dceři Janě, která ale byla dcerou jen Oldřicha Nového.

Po válce se pro noblesního džentlmena ve filmu jen těžko hledaly role. Přesto si ještě v několika filmech zahrál. Nezapomenutelný zůstane jeho emeritní taneční mistr ve Světácích či účetní Koníček z televizního seriálu Taková normální rodinka. Na jevišti ale prožíval Nový i po válce plné pracovní nasazení. Ze svého divadla musel odejít, ale hrál a režíroval jinde, zejména v Karlíně. O bohaté zkušenosti se dělil i na pražské konzervatoři, čas od času se objevil na obrazovce, častěji však jeho podmanivý hlas přinášel pohodu do domácností z rozhlasových přijímačů.

Témata: Oldřich Nový