Trápení Jiřího Adamce: Donutili ho odejít z televize, sebrali mu pokračování Sanitky!

Jiří Adamec s manželkou Janou

Autor: ČTK, stars24.cz

12. března 2023 18:03

Režisér Jiří Adamec, který tento týden oslavil 75. narozeniny, začal pracovat pro tehdejší Československou televizi už v polovině 70. let a obrazovce zůstává věrný dodnes. Absolvent herectví, jehož tvář se před lety objevila také v několika filmech, má na kontě řadu úspěšných seriálů, ale i soutěží nebo show.

K jeho nejznámějším dílům patří původní Sanitka, Pojišťovna štěstí nebo Cesty domů, režíroval ale i Rodáky, kteří mu po listopadu 1989 ztížili cestu k další práci za kamerou.

"Samozřejmě dnes vím, že by pro mě bývalo z pozice roku 1990 o dost lepší, kdybych ten seriál netočil, ale já byl a jsem režisér a chtěl jsem jen dělat svoji práci. To je všechno, co k tomu můžu říct," vzpomínal režisér po mnoha letech na režimní seriál natočený ke 40. výročí komunistického puče, který si na své opakování musel počkat až do roku 2011. V té době už ale byla téměř zapomenuta epizoda ze začátku 90. let, kdy byl Adamec dotlačen k odchodu z televize.

"Měl jsem na výběr: práce v podatelně, požárník, to bych se ale musel přeškolit, zahradník a vrátný. Tak jsem poděkoval a odešel," popsal okamžiky, kdy se nad dalším uplatněním režiséra dodnes reprizovaných Zkoušek z dospělosti nebo velmi úspěšné Sanitky stahovala mračna. Na pár let se proto ze showbyznysu stáhl a věnoval se podnikání. "Založili jsme cestovní kancelář, dělali jsme incomingovou turistiku, Praha byla plná lidí a my vydělávali dobré peníze," vyprávěl.

K režisérské profesi se naplno vrátil i díky Karlu Gottovi, kterému režíroval úspěšné turné, hlavně se však stal jedním z nejvytíženějších režisérů soukromé televize Nova, která začala vysílat v únoru 1994. "Prý se zeptali Vladimíra Železného, jestli mu nebude vadit, že to bude dělat bývalý člen strany, a Železný prý řekl, že vůbec ne," vyprávěl Jiří Adamec o přípravách soutěže Televizní Bingo, která se stala první z mnoha show a přímých přenosů, které na Nově režíroval.

Zkušenosti s tímto žánrem získal v Československé televizi, kde režíroval třeba pro děti určený Malý televizní kabaretu nebo populární pořad Možná přijde i kouzelník. Od 90. let se pak Adamcovo jméno objevovalo v titulcích různých Miss, vyhlášení cen Český slavík nebo silvestrovských show. A nakonec se na Nově dočkal i návratu k hrané tvorbě, která ovšem za časů Železného stála na okraji. Pojišťovna štěstí, která se vysílala mezi roky 2004 až 2010, slavila u diváků velký úspěch.

Připravoval se také na pokračování Sanitky, která z něj v polovině 80. let udělala režisérskou hvězdu, seriál ale nakonec natočil o generaci mladší Filip Renč a Adamec neskrýval hořkost nad tím, že se to stalo. "Vypustil informaci, že on by nikdy takovou sviňárnu neudělal. Udělal ji dva měsíce nato," vyprávěl režisér, který nakonec pro Primu natáčel seriál Cesty domů. Poté se dal také na režii muzikálů. Jeho posledním filmem je Léto s gentlemanem s Jaromírem Hanzlíkem, Alenou Antalovou a Igorem Barešem v hlavních rolích z roku 2019.

Témata: Jiří Adamec (režisér)