Olga Menzelová se zastala Jiřího (†82): Naštvala ji Klausova řeč nad rakví Jakubiska!

Češi se loučili s Jiřím Menzelem

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. března 2023 10:00

Zatímco smuteční atmosféru na Pražském hradě stihla vystřídat ta sváteční, víkendové poslední rozloučení s Jurajem Jakubiskem má dohru v médiích. Po Janu Hřebejkovi se ozvala i Olga Menzelová.

Hřebejkovi vadilo, že si vybraný řečník, exprezident Václav Klaus, kopl do Jakubiskových kolegů. "Neměl jsem tam chodit," poznamenal a zmínil, že někdejší politik "nezapomněl prohlásit, že Jakubisko nikdy nenatočil žádné Kdo hledá zlaté dno". 

Znalci vědí, že jde o film Jiřího Menzela, takže není divu, že se ozvala také vdova Olga. V komentáři pro iDnes.cz připomněla, že její manžel nepopíral, že šlo o ústupek kvůli další práci. Mezi lety 1970 až 1973 totiž nemohl točit vůbec. 

"Václav Klaus by si měl některé informace ověřit," poznamenala Menzelová a za několik odstavců ještě přitvrdila. Bývalého prezidenta v podstatě označila za hlupáka.

"Režiséři si nemohli vybírat látku, ani herecká obsazení a buď se podvolili, nebo si museli hledat jinou práci. A jen hlupák jim to z pohledu dneška může vyčítat," napsala. Podle Menzelové nebyl tehdy výjimkou ani Jakubisko, který natočil dokument o stavbě sovětského plynovodu Družba.

Vdova přitom rozumí tomu, že blízké přátele chceme vidět v nejlepším světle, zvlášť když odejdou z našeho světa. Prskání jedovatých slin při takové příležitosti je však podle ní podlé a ubohé. 

"K Václavu Klausovi není třeba dalšího komentáře, protože to, jak mluvíme o druhých, nejvíce vypovídá o nás samých," uzavřela svůj komentář.

Témata: Olga Menzelová Jiří Menzel Václav Klaus Jan Hřebejk Juraj Jakubisko