Juraj Jakubisko (†84) a dohra pohřbu v katedrále: Od koho to schytal Klaus?

Juraj Jakubisko

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2023 14:58

Na Pražském hradě už se chystá jiná velká sláva, konkrétně inaugurace nového prezidenta. O víkendu se v areálu truchlilo, v katedrále svatého Víta proběhlo poslední rozloučení s Jurajem Jakubiskem. To má poměrně zajímavou dohru.

Mnohé lidi zřejmě překvapila volba smutečního řečníka, kterým byl exprezident Václav Klaus. Někoho svým proslovem dojal, jiní smuteční hosté dali najevo svou nespokojenost.

Rozčarován byl evidentně Jan Hřebejk, kolega zesnulého režiséra. "Opravdu málokoho asi napadne, aby jako řečník nad rakví významného umělce, Juraje Jakubiska, kopnul do jeho významnějších mrtvých kolegů (Menzela, ale i Formana, Němce, Passera...)," napsal na twitteru.

Tvůrce Pelíšků dospěl k závěru, že člověk nemá mít pochybné kamarády. "Neměl jsem tam chodit," poznamenal po obřadu ve svatovítské katedrále.

"Bývalý prezident nezapomněl prohlásit, že Juraj Jakubisko nikdy nenatočil žádné Kdo hledá zlaté dno. A také umělce citoval, že kdyby emigroval, 'ztratil by později morální právo točit doma filmy'. Proč říká zrovna tohle na pohřbu, kde 'nechce zdržovat výčtem filmů JJ'," nechápal Hřebejk.

Témata: Juraj Jakubisko Jan Hřebejk Václav Klaus