Juraj Jakubisko (†84): Vašáryová prozradila, jak těžké s ním bylo natáčet!

Vášáryová, Magda 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. února 2023 21:40

Na Juraje Jakubiska jeho kolegové z kulturní obce vzpomínají jako na geniálního filmového režiséra. Přesto to s ním nebylo jednoduché.

Herečka Magda Vašáryová České televizi řekla, že Jakubisko byl perfekcionista a natáčení s ním bylo psychicky velmi namáhavé.

"Je to režisér, který velmi zásadním způsobem zasáhl do mého života, i když jsem s ním točila jen dva filmy," uvedla Vašáryová. Práce s Jakubiskem byla podle ní velmi náročná, byl "mimořádně" stále nespokojený s výkony herců.

S režisérem natáčela v době vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a byla přitom, když mu jeho vzor Federico Fellini z Říma volal, aby přijel, že mu v Římě zajistí práci.

S Jakubiskem natočila v roce 1969 i film Vtáčkovia, siroty a blázni, podle ní si ho komunisté vybrali jako film, který nesmí už nikdy vzniknout. Kvůli tomuto snímku vyloučili Vášáryovou na rok z vysoké školy. "Tím skončila nějaká moje akademická kariéra socioložky," dodala.

Juraj Jakubisko, rodák z východního Slovenska, který žil léta v Praze, zemřel v pátek ve věku 84 let. Patřil k nejznámějším slovenským tvůrcům a přezdívalo se mu "Fellini východu". Za své kariéry natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů.

Témata: Juraj Jakubisko Magda Vášáryová