Petr Muk (†45) by oslavil 58. narozeniny: Životní kapitola, na kterou se neprávem zapomíná!

Petr Muk 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. února 2023 9:25

Dnes by oslavil 58. narozeniny Petr Muk, už téměř třináct let ovšem není mezi námi. Charismatického zpěváka si lidé pamatují ze sólové dráhy či z populárního Oceánu. On ale napsal ještě jednu důležitou kapitolu své hudební kariéry.

Začala se psát v roce 1992 a loni byla u příležitosti 30. výročí náležitě připomenuta. Jde o kapelu Shalom, původně zamýšlenou jako projekt Muka a Petra Kučery, v němž našly uplatnění písně nehodící se pro Oceán.

"Osvobodili jsme se tehdy spolu k novému vnímání hudby bez oceánské minulosti. Petr (Muk) si byl silně jistý, dostali jsme plnou podporu u vydavatelství. Což byl obrázek svobody 90. let. V onom čase jsem si myslel, že to neskončí," uvedl Kučera. 

Trio hudebníků doplněné vokalistkami Janou Benetovou, Janou Feriovou a Janou Badurovou v roce 1992 získalo cenu Gramy (dnes Anděl) v kategorii Skupina roku a Muk uspěl jako zpěvák roku.

Po komerčně méně úspěšném druhém albu z roku 1994 Shalom ukončil činnost a Muk se vydal na sólovou dráhu. Zemřel 24. května 2010 ve svém bytě v Praze na Vinohradech. 

Témata: Petr Muk