Homosexuál, poloviční Rom, šikana... Jan Cina otevřeně!

Jan Cina 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. června 2018 2:11 | Aktualizováno: 5. června 2018 9:09

Herec, moderátor, zpěvák Jan Cina na sebe upoutal pozornost například skvělými výkony v show Tvoje tvář má známý hlas nebo díky pohádkám Kouzla králů a Slíbená princezna. Novináře ale podle něj často nezajímá to, co vlastně umí, ale jen fakt, že je homosexuál a napůl Rom.

Cina je napůl Rom, sám si to prý ale uvědomil až s příchodem na základní školu. „Začal jsem řešit, že táta je trochu tmavší než máma a nějak mi to přišlo zajímavé a něco mi tam nesedělo. A mluvil jsem o tom s rodiči. A teprve tehdy mi řekli, že jsem napůl Rom,“ přiznal v rozhovoru pro server Romea.

Kvůli svému původu prý ale nikdy nezažil šikanu, naopak prý měl ve třídě kamaráda, který ho chránil, když se k něčemu schylovalo. „A důvody pro šikanu jsem měl velké, protože jsem se pořád kamarádil s holkami. Měl jsem tmavého tátu a nehrál jsem fotbal. Takže jsem byl úplně divný kluk. A ještě jsem nosil košile a chodil na ZUŠku. Ale paradoxně mě všichni brali a životem jsem proplul dobře,“ vzpomíná na dětství herec.

Jak sám říká, jeho rodina je tak trochu jiná. „Je vtipné, že táta měl tři sourozence a jenom jeden si vzal romskou ženu a ostatní mají taky Češky. Jsme všichni namíchaní. To mi přijde zajímavé a asi to taky není běžné. Nevím, jestli to byl rodinný sport, ale tak se to stalo, ti chlapi se takhle rozhodli,“ popisuje.

Změna pak nastala, když se proslavil. „Moje další osobní zkušenost je taková, že po mém “mediálním objevení “ pro většinu novinářů bylo nejzajímavější, že mám přítele, a že jsem napůl Rom. A nic jiného – co člověk dělá, co ho zajímá, co dokázal, nedokázal, jaké jsou jeho sny. Že to označkování je pro nás důležité a bezpečné, že se máme čeho chytit.

Sám tomu prý rozumí, protože si také rád pojmenovává věci a má rád návody na všechno. „Je dobré vědět, jak k těm věcem přistupovat, ale to je asi ten hlavní problém. Ideální by bylo posuzovat lidi podle toho, jací jsou, co udělali, co zažívají a ne podle toho, jakou dostali nálepku,“ vzkazuje Cina lidem.

Témata: Jan Cina Romové homosexualita