Iveta Bartošová: Úspěchy v kariéře střídala smůla na partnery!

Iveta Bartošová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2022 9:59

Zpěvačka Iveta Bartošová patřila od konce 80. let k hvězdám české populární hudby, třikrát se stala zlatou slavicí, vystupovala v úspěšných muzikálech a zahrála si také ve filmu. Půvabná blondýna však ke konci života bojovala se závislostí na alkoholu, lécích i s nevyrovnaným soukromím. Bartošová se dvakrát vdala, ani jedno z manželství ale nebylo právě šťastné. Svůj život dobrovolně ukončila 29. dubna 2014.

Smrt Bartošové, které bylo 48 let, vyvolala novou vlnu zájmu o kdysi populární zpěvačku, novináři sledovali jak vyšetřování činu (jež policie uzavřela s tím, že na smrti se nepodílel nikdo další), tak i osudy syna Artura či údajné neshody mezi pozůstalými. A podobně jako v případě jiných známých umělců s sebou smrt zpěvačky přinesla i zvýšený zájem o její desky.

V hudební branži strávila Bartošová přes tři dekády. Poprvé na sebe výrazně upozornila v roce 1983 na soutěži Mladá píseň v Jihlavě. Než se vydala na sólovou dráhu, zpívala ve skupinách Balet a Kroky Františka Janečka. Do povědomí veřejnosti se výrazně zapsala v roce 1985 hitovým duetem Knoflíky lásky, který nazpívala s Petrem Sepéšim a jehož se prodalo přes 200.000 kusů.

Na jaře 1987 začala spolupracovat s producentem Ladislavem Štaidlem, který se stal i jejím životním partnerem (narodil se jim dnes dvaadvacetiletý syn Artur). Bartošová natočila řadu hitů jako Málo mě zná, Víš lásko, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku, Když láska schází, Útoč láskou, Tichá píseň nebo Rozvíjej se poupátko, prodala statisíce alb Blízko nás, Natur nebo Václavák a její turné byla vyprodaná. Objevila se i ve filmech (Svatba upírů) či v televizních inscenacích.

V první polovině 90. let tak Bartošová, která se narodila 8. dubna 1966 v Čeladné u Frýdku-Místku, stála na vrcholu popularity. V letech 1990 a 1991 zvítězila ve Zlatém slavíkovi a navázala tak na své první vítězství z roku 1986. Podobně úspěšná byla zpěvačka i v anketě televizních diváků TýTý, kterou vyhrála v letech 1991, 1992 a 1993.

Mezi velké hvězdy české populární hudby ale Bartošová patřila ještě koncem 90. let. Tehdy totiž vystupovala v úspěšných muzikálech. V roce 1997 debutovala jako křehká Adriana v Draculovi, později hrála i v Monte Cristu, dalším opusu Karla Svobody. Zpívala také v Miss Saigon, v Bídnících, pohádkovém muzikálu na ledě Mrazík či v Johance z Arku, na Slovensku účinkovala v Pomádě. Úspěch mělo i album Ve jménu lásky (1998) s hity Léto či Tři oříšky, označené za comeback století. Ve stejné době se ale také definitivně rozešla se Štaidlem.

Životem Bartošové později prošlo několik mužů, poprvé se provdala teprve v září 2008 za herce a neúspěšného filmového producenta Jiřího Pomeje, který nedávno zemřel. Manželství vydrželo pouhé dva roky, poté zpěvačka chodila s italským hrabětem Domenicem Martuccim, poslední zhruba tři roky byl už jejím partnerem podnikatel Josef Rychtář, kterého si vzala v roce 2013.

Témata: Iveta Bartošová