Libor Bouček vzpomíná na Václava Havla. Přiznal, co ho po jeho odchodu děsí!

Libor Bouček 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2021 17:12

Podobně jako mnohé další osobnosti, i moderátor Libor Bouček dnes zavzpomínal na osobu Václava Havla, který před deseti lety zemřel. Přiznal, co jej v této souvislosti děsí.

"Je to deset let. Tolik času od chvíle, kdy pár minut po dvanácté potvrdila se smutná informace na začátku Otázek Václava Moravce. Myslím, že v mnoha domácnostech v celé zemi se najednou rozprostily sekundy ticha, otazníků, tázavých pohledů a ze Zlaté neděle se stala neděle teskná," napsal Bouček.

"Václav Havel ukončil svou okouzlující pozemskou pouť. Na mnoha místech si dnes můžeme přečíst, čím vším byl. Myslím, že navždy zůstane nositelem a symbolem změny, kterou jsme si od Listopadu 89 prošli," dodal.

Podle Boučka Havel přinesl do popředí témata lidských práv, svobody a její ceny i spojených povinností s ní, vlastenectví, odpovědnosti, demokratických principů. "Zachovával si nadhled a mnohdy i humor s pointou. Stal se nejpopulárnější osobností reformující se střední Evropy pro celý svět. Reklamou na náš nádech a mírumilovnou změnu," vzpomíná.

Podle něj máme s Havlem spojeny pojmy jako je morálka či slušnost nebo kulturnost v tom nejširším slova smyslu. "A přiznám se, že mě děsí úvahy o tom, že společně s Václavem Havlem všechny zmíněné hodnoty odešly. On nebyl jejich majitelem, vynálezcem či autorem," podotkl.

Tvrdí, že je jen otázkou našeho vlastního rozhodnutí, zda budeme je vyznávat bez ohledu na autority státu či aktuální elitu společnosti. Nestojí nás to přitom ani korunu.

"Možná tím ztratíme okamžitý zisk téhle kosmické doby, ale dlouhodobě se dá pouze vydělat. Chovat se podle zásad můžeme pořád. I ve chvíli, kdy si plně a smutně uvědomujeme, že nám jejich symbol chybí deset let. Je to vážně jen na nás a troufám si tvrdit, že dnešek je ideální chvílí minimálně pro zastavení se a rozvahu nad sebou samým. A stane-li se to, nemůže být odkaz prvního presidenta naší země živější. Díky, pane presidente za možnosti těchto myšlenek," uzavřel.

Témata: Václav Havel Libor Bouček