Jiří Lábus: Nezapomnělo se na něj! Dočká se významného ocenění!

Lábus, Jiří 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. září 2021 21:31

Zahajovacím filmem 28. ročníku filmového festivalu Febiofest bude 17. září nejnovější snímek Woodyho Allena Festival pana Rifkina. Zakončí ho Oscary oceněný film Otec s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli. Cenu Kristián letos obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a britský producent Mike Downey.

Mike Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Febiofest v roce 2015 uvedl čtveřici jeho producentských počinů. Koprodukoval mimo jiné film Šarlatán a od roku 2020 je předsedou Evropské filmové akademie. Ta od roku 1998 uděluje Evropské filmové ceny. Z nabídky Febiofestu je osm snímků v širší nominaci letošní soutěže.

Festival má na programu několik nových českých filmů. Ve světové předpremiéře uvede film Kryštof režiséra Zdeňka Jiráského, který do hlavních rolí obsadil Mikuláše Bukovjana a Alexandru Borbély, držitelku ceny pro nejlepší evropskou herečku za roli v dramatu O těle a duši.

Kryštof vypráví příběh mladého muže, který v 50. letech žije v klášteře a pomáhá převádět pronásledované komunistickým režimem přes hranice do Německa. Je svědkem akce K, při níž režim likvidoval kláštery, a začne bojovat o svůj život.

Festival uvede film Rudolfa Havlíka Minuta věčnosti, drama natočené na Islandu v extrémních podmínkách divoké přírody. V hlavních rolích otce a dcery se představují Jiří Langmajer a Martina Babišová. Film Hrana zlomu žánrově osciluje na pomezí hororu a thrilleru a je celovečerním debutem režiséra Emila Křižka.

Festival uvede také dokument Karel, který natočila Olga Malířová Špátová a podle pořadatelů neměl mnoho příležitostí dostat se k divákům. Posledním českým filmem je titul Ztraceni v ráji, celovečerní, částečně autobiografický debut režisérky Fiony Zieglerové. vychází z jejích zkušeností se životem mezi dvěma zeměmi, zároveň jde o první švýcarsko-český koprodukční snímek.

Témata: Jiří Lábus Febiofest