Adam Ondra. Další česká naděje na olympijskou medaili!

Adam Ondra

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. srpna 2021 16:17 | Aktualizováno: 1. srpna 2021 22:02

Adam Ondra si čtyři dny zvyká na specifické podmínky, které budou panovat při premiéře sportovního lezení na olympiádě. Zjistil, že v horku a vysoké vlhkosti vzduchu v Tokiu je vlhké i lano a příjemným zjištěním bylo, že si závodníci nezvykle v tréninku vyzkoušeli soutěžní stěny pro lezení na obtížnost a bouldering.

Favorit soutěže Ondra má za sebou v japonské metropoli zdárně aklimatizaci a dva tréninkové dny. "Pořadatelé postavili cesty přímo na závodní stěně, což je neobvyklé. Jinde jsem tohle asi nezažil. Určitě je příjemné otestovat, jaké je lézt v teplu a vlhku," řekl.

Měl možnost testovat, jak se podmínky mění v průběhu podvečerních a večerních časů, tedy v době závodu. A zjistil, že výrazně. "V pět, kdy se začíná lézt první disciplína, je vlhkost přívětivá. A po deváté, kdy je moje neoblíbenější disciplína lezení na obtížnost, tak vlhkost poměrně stoupá. Byla 82 procent. To je zajímavé, ale jsem i na tohle připraven," řekl Ondra.

Japonské podmínky si měl možnost simulovat doma a nahrávalo mu i horké počasí v Česku v posledních týdnech. V krytých lezeckých halách bez klimatizace se tak vytvářela poměrně vysoká vlhkost. "A u lezení nehrozí, že bych se přehřál jako v maratonu a zkolaboval. Spíš je to ale o vlhkých rukách na chytech a taky necítím dobré tření podrážky na stupech.Jde o to mít psychickou pohodu, že sice mám vlhké mastné ruce a necítím správné tření pod rukama, ale je mi to jedno a lezu dál. Je to o tom mít cit, kdy sáhnout do pytlíku s magnéziem," podotkl.

Přivezl si tři druhy magnézia, které při lezení pomáhá vysušit ruce. Má od nejhrubšího po jemnější. "Hrubší se déle loví v pytlíku. Měkké rychle ulpí na prstech, ale rychle se ztratí na chytech. Na závod ty tři namíchám, abych dosáhl nejlepší konzistence," plánuje.

Překvapilo ho, že vlhkost je i v samotném laně. Z toho vyplývá pomalejší cvakání karabin. "Když je lano nový, tak klouže ve žlábku mezi palcem a ukazováčkem, ale tady moc neklouzalo a měl jsem dojem, že si pálím kůži. Tak to dávám do pusy a pak si cvaknu," uvedl.

Na sociálních sítích Ondra ukázal, jak v olympijské vesnici na pokoji cvičí. Nešlo o trénink navíc, ale o rozcvičování před cestou na stěnu. "Protože máme poměrně krátký tréninkový slot, což jsou dvě hodiny. A zkoušet v tom tři disciplíny je málo času, abych do toho vměstnal rozcvičku. Proto se rozcvičuju na pokoji, než se odebereme do autobusu na závodiště," vysvětlil.

Závod začne v úterý kvalifikací, z níž projde do čtvrtečního finále nejlepší osmička. Ondra ale tak daleko zatím nemyslí. "Další krok je trénink, v kterém se budu snažit dobře naladit, protože je důležité se cítit dobře. Připraven jsem dobře a teď už nic nenatrénuju, stačí se udržovat, dobře spát a být psychicky v pohodě."

Pohodu a především dobrou formu pozoruje na svém svěřenci jeho trenér. "Jsem přesvědčen, že je připraven na sto procent, a to říkám velmi zřídka. Jeho silná stránka je hlava, v tom mu velmi věřím. Zatím jsem optimistický ve všech směrech," řekl kouč Petr Klofáč.

Témata: Adam Ondra olympiáda