Michaela Bakala: Kdo je bývalá miss a manželka Zdeňka Bakaly?

Michaela Bakala

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. května 2021 21:47

Michaela Bakala poprvé zaujala veřejnost před 30 lety, kdy se v Ostravě stala Miss Československa. Na rozdíl od řady dalších "missek" ale nezůstala jen u modelingu. Vystudovala vysokou školu, zkusila několik zaměstnání a před pár lety nakonec přišla s vlastní soutěží krásy.

Manželka jednoho z nejbohatších českých podnikatelů Zdeňka Bakaly, která dnes slaví padesátiny, se v současnosti soustředí na řízení rodinných filantropických aktivit, zejména pak nadací Bakala Foundation v Česku a Fondation Zdenek et Michaela ve Švýcarsku, v nichž je předsedkyní správních rad.

Michaela Bakala, rodným jménem Maláčová, se narodila v Brně. Vystudovala obor filmové a televizní produkce na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU) a absolvovala Tuck Executive Program na Dartmouth College v USA. Ke studiu produkce se přitom dostala náhodou, zlákalo ji, když se jako čerstvá královna krásy zúčastnila premiéry prvního soukromého filmu, Olmerova Tankového praporu.

Úspěch v Miss a filmová škola ale byly jen prvními kroky k tomu, aby Michaela Maláčová dala svému životu jasné obrysy. "V osmnácti jsem chtěla něco dokázat. Nevěděla jsem, co přesně, ale věděla jsem, že nechci zůstat v Brně a studovat Vysokou školu zemědělskou," řekla kdysi. Jako studentka produkce se sice ještě věnovala modelingu, pak ale začala pracovat jako produkční pro karlovarský filmový festival a odtud to byl už jen skok do světa public relations.

Nejprve se Maláčová dva roky starala o obraz společnosti Motokov a na jaře 2000 se stala tiskovou mluvčí občanských demokratů. "Václav Klaus byl šéf náročný, až obtížný... drží člověka ve střehu," popsala svého tehdejšího šéfa. A jak sama přiznala, s Klausovým nástupcem v čele ODS Mirkem Topolánkem si rozuměla lépe. Přesto ale v dubnu 2003 zamířila jinam.

Založila vlastní firmu a změny se dotkly i jejího soukromého života, když se rozešla po devítiletém vztahu s tehdejším manželem, švýcarským podnikatelem Remem Karpfem. Krátce po odchodu od občanských demokratů se Maláčová poprvé angažovala kolem soutěží krásy, když se ucházela o tradiční Miss České republiky. Jednání s jejím šéfem Milošem Zapletalem ale nikam nevedla, a tak někdejší královna krásy založila vlastní Českou Miss. Její počátky ale provázel soudní spor se Zapletalem. První ročník nové soutěže se konal v únoru 2005 - a jen o dva měsíce dříve se Maláčová poprvé setkala se svým současným manželem.

"Jen jsem zaregistrovala, že existuje. Dodnes si vybavuji ten zvláštní pocit, kdy jsem věděla, že se ještě setkáme. Říkala jsem si, že není důvod spěchat. Nebyl to hrom z čistého nebe, ale rozum i cit dohromady," popsala první setkání se Zdeňkem Bakalou. Mají dcery Anabel a Adele a syny Arona a Arama. Svatbu, o které se veřejnost dozvěděla až po několika měsících, měl pár v červnu 2010 a někdejší Miss má od té doby v dokladech jméno Bakala.

"Pro oba je to druhé manželství - a snad poslední. Svatbu v bílém a s vlečkou už máme za sebou," popsala novomanželka obřad, kterého se zúčastnili jen ti nejbližší. Ani rozrůstající se rodina ale Maláčové nebrání v dalších aktivitách. "Když jsem studovala FAMU, tak jsem ani netušila, že organizování a plánování bude jednou můj denní chleba," trochu si před lety postěžovala.

Pracovala také ve vedení vydavatelství Economia, v roce 2012 společně se svým manželem založila společnost BM Management (BMM), která se věnuje správě privátních aktiv manželů na území ČR a působí ve vedení společnosti Luxury Brand Management (LBM) a je členkou správní rady Knihovny Václava Havla, kterou se svým manželem podporují. V současné době žije spolu se svou rodinou ve Spojených státech.

Témata: Michaela Bakala