Česko hlásí za středu nejméně nakažených ve všední den od září!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

22. dubna 2021 9:45

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 za středu byl nejnižším za všední den za více než půl roku. Nově přibylo 2942 potvrzených nákaz koronavirem. Nižší nárůst ve všední den byl naposledy loni 30. září. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nárůst případů covidu-19 zpomalil oproti předchozí středě o pětinu. Zároveň ale opět zpomalilo i očkování. Počet lidí naočkovaných proti covidu-19 klesl ve středu oproti předchozímu týdnu o desetinu na 58.637.

Od začátku epidemie loni v březnu bylo v Česku zaznamenáno přes 1,6 milionu případů covidu-19 a zemřelo 28.787 lidí s touto nemocí. Denní nárůsty množství nakažených klesají postupně už od začátku března, kdy vystoupaly na skoro 17.000. Nyní zatím od minulé středy denní počty nových případů nepřesáhly 4000. Kromě poklesu množství nově odhalených případů nákazy však v minulých dnech klesaly i počty prováděných testů. Podíly pozitivně testovaných na počtu testů tak kolísají.

Oproti předchozímu týdnu se snížily počty testů v pondělí, úterý i středu. Minulý týden ve středu bylo třeba provedeno téměř 191.000 antigenních testů a 21.000 PCR testů, kdežto tuto středu jen zhruba 138.000 antigenních a 18.000 PCR testů. Například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů, které tvoří většinu všech testů na covid-19, tak i přes snížení počtu nakažených mírně stoupl podíl pozitivně testovaných z 0,25 procenta za předchozí středu na nynějších 0,29 procenta.

U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, byl podíl pozitivních podobný jako před týdnem. Minulou středu činil 5,91 procenta a tuto středu 5,98 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl nakažených mírně snížil ze 14,99 na 14,57 procenta.

Podle údajů k protiepidemickému systému PES v posledních třech dnech stoupalo tzv. reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty 0,73 stouplo na dnešních 0,85. Stále je ovšem pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení znamená zrychlování šíření nákazy.

Ve středu opět klesl počet hospitalizovaných lidí s covidem-19. Dostal se tak znovu na nejnižší úroveň od poloviny loňského října, které dosáhl jednou už koncem minulého týdne. V nemocnicích bylo ve středu 3909 lidí s covidem-19, z toho 862 ve vážném stavu. Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak stále vysoké. K dnešnímu ránu bylo podle ministerstva volných jen 23 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 27 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Kromě poklesu počtů nově nakažených a hospitalizovaných se ale v poslední době snižují i denní počty očkovaných proti covidu-19. V minulém týdnu se každý všední den dostaly nad 60.000 lidí, a ve čtvrtek dokonce dosáhly rekordních téměř 72.000. Od soboty ale ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne počty očkovaných klesají a tento týden zatím nepřesáhly 60.000. Objevují se problémy s dodávkami vakcín do Česka. Už v pondělí měla například dorazit do ordinací praktických lékařů vakcína společnosti Johnson & Johnson, ale nakonec bude rozvážena až dnes. Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky jsou mnozí lékaři připraveni očkovat každý den, ale dodávky vakcín pro praktiky jsou obecně stále nízké.

Od 27. prosince 2020, kdy očkování v Česku začalo, bylo podáno 2,65 milionu dávek vakcín. Ukončené očkování má za sebou přes 908.000 lidí. Dosud se v Česku očkovalo látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, u nichž jsou potřeba dvě dávky. U nově doručené vakcíny od Johnson & Johnson stačí jen jedna dávka.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování ministerstvo zdravotnictví