Pavel Šporcl udeřil na politiky: Mám pocit, že žijeme v Absurdistánu!

Gipsy Way Orchestral s Pavlem Šporclem

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. dubna 2021 14:30

Houslista Pavel Šporcl se v poslední době pokouší jednat s politiky o stavu české kultury, kterou výrazně zasáhla pandemie koronaviru. To, co se podle něj teď děje ve vládě, je ale podle něj absurdní!

Houslista Pavel Šporcl připomíná, že jsou to tři týdny, co napsal kritický otevřený dopis Vládě ČR. „Od té doby se stala spousta věcí, já sám jsem absolvoval mnoho velmi zajímavých jednání a dozvěděl se ještě více o nedobrém stavu kultury v naší vlasti. Ve dvou televizních debatách jsem také pochopil, že ministr kultury kultuře opravdu příliš nerozumí a není to správný člověk na svém místě,“ posteskl si nad ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem na facebooku.

Přesto uznává, že podle jeho informací má současný šéf alespoň nějakou snahu něco změnit. „Abych ale byl spravedlivý... pan Zaorálek sice použil v těchto debatách dosti podpásové taktiky a nic konkrétního nesdělil, ale od mých kolegů, kteří s ním absolvovali další online schůzky vím, že si vzal moji kritiku k srdci a snažil se být více připravený,“ vysvětluje hudebník.

Vedle toho ale zároveň poukazuje na výsledky víkendového sjezdu ČSSD. „Byl odvolán ministr zahraničí Petříček, který velmi zřetelně deklaroval naše závazky vůči EU a směr naší zahraniční politiky, za což byl zřejmě, podle mého názoru, při první příležitosti náležitě potrestán. A tím se rozehrála hra o nového ministra kultury. Jsme svědky opětovné destabilizace nejen resortu kultury, ale celé země,“ varuje Šporcl.

A tak podle něj na místo zachování alespoň nějaké kontinuity přišla další personální změna. „Mám pocit, že žijeme v Absurdistánu, a že název mého dopisu 'Po nás potopa' je ještě aktuálnější, než byl v době svého vzniku. Z ministerské rošády v režii ČSSD je zcela zřejmé nejen naprosté personální vyprázdnění této kdysi úspěšné strany, ale také jasný vzkaz, jak je, nebo spíše není, pro ni kultura důležitá,“ rýpnul si houslista.

Zaorálek podle něj zřejmě čelí obrovskému tlaku. „Pro kulturní obec je to také velmi složitá situace. Máme být rádi za možnost výměny ministra, který sice do svých příspěvkových organizací dal více peněz, ale za celou dobu příliš nepochopil princip fungování kultury a nestátních organizací? Máme se těšit na krizového manažera pana Birkeho, který, jak z jeho životopisu vyplývá, ví o kultuře ještě daleko méně než pan Zaorálek?“ ptá se.

Obává se totiž, že pokud se ministr Zaorálek nakonec rozhodne své místo na ministerstvu opustit, bude to další hřebíček do rakve kulturního sektoru, který už tak je podle něj i tak prakticky nejpostiženější oblastí pandemie.

„Vypadá to celé jako neřešitelná situace. Pan ministr Zaorálek by ji měl vyřešit sám. Má v tuto chvíli podporu většiny iniciativ, které s ním po celou dobu Covidu řeší následky pandemie, a pro které je v tuto chvíli důležitější dokončení rozdělaných úkolů a stabilita úřadu, než nový ministr. Za pár týdnů se totiž nikdo tak složitý systém jako je kultura, pokud nevychází z jejího nitra, nenaučí. Pan Zaorálek mnohokrát deklaroval, že mu na kultuře záleží. Má teď jedinečnou šanci ukázat, že to nebyla jen prázdná slova,“ vzkazuje Šporcl.

Témata: Pavel Šporcl Lubomír Zaorálek Ministerstvo kultury