Jan Hrušínský otevřeně: Já že žiju z dotací? Tak aby bylo jasno...

Hrušínský, Jan

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. ledna 2021 20:30

I když byl rok 2020 pro kulturu kvůli koronaviru velmi špatný, herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský si příliš nestěžuje. Když už se nemohlo hrát, věnoval se jiné činnosti.

I když loni česká divadla téměř nemohla hrát, podle Jana Hrušínského se jeho Divadlu Na Jezerce celkem dařilo. „Jaký byl rok 2020 v jednom pražském divadle? Možná se budete divit. Úspěšný. Nazkoušeli jsme čtyři hry, z nichž dvě jsme stačili uvést,“ shrnuje na sociálních sítích uplynulý rok herec a šéf divadla. Poukazuje také na to, že když už směli hrát, měli divadlo vždy absolutně vyprodané.

Za stálou přízeň také samozřejmě divákům poděkoval. „Nepatřili jsme k divadlům, která volala po placeném uzavření na celý rok. Jiřina Bohdalová stihla být za Gin Game nominována na Cenu Thálie 2020. Gratulujeme. Pro pořádek - hrát jsme v roce 2020 směli jen čtyři měsíce. Osm měsíců bylo divadlo zavřeno,“ připomíná principál Divadla Na Jezerce.

Dobu zákazu činnosti on a jeho kolegové využili k napsání a vydání knihy Rudolf Hrušínský - Sto rozmarných lét. Kromě toho se ale pracovalo i v divadle. „Čas nucené izolace jsme využili k opravám všech dekorací i rekvizit, vymalování a údržbě areálu na Jezerce. Investovali jsme také do vybavení divadla, např. nových světel nad jevištěm. Ujistili jsme se, jak skvělí a obětaví lidé na Jezerce pracují. Děkuju jim všem - upřímně a z celého srdce. Taky jsme díky vypjatým situacím mohli poznat, kdo je kdo. To je hodně cenné a důležité,“ uvádí člen slavného hereckého klanu.

Vrátil se také ke slovům, která pronesl v souvislosti s koronavirovou krizí. „Drobná poznámka pro ty, kteří s oblibou tvrdí, že Hrušínský se zlobí na Čínu, že vymyslela covid jen proto, aby zlikvidovala Divadlo Na Jezerce,“ připomněl, co o něm kolovalo v některých médiích. Pravda je ale podle něj trochu jiná. „Řekl jsem v březnu pouze, že se obávám, aby covid nebyl zneužit k likvidaci nepohodlných. Jenže jsem to vyslovil jako první a příliš brzy. Bezprostředně po tom, co byla divadla uzavřena a lidé byli politiky k smrti vystrašeni. Okamžitě se mého výroku chopili výše uvedení dezinformátoři,“ zlobí se Hrušínský.

Za jeho údajná slova ho kritizovali i někteří politici. „S kopnutím přispěchal prezident Zeman a v Parlamentu proti mně hřímal Vojtěch Filip, Okamura, několik poslanců vládních hnutí a dokonce i někteří opoziční politici. Omluvil jsem se. Z politiků se mě tehdy veřejně zastal pan Karel Schwarzenberg. Dodatečně děkuji,“ ocenil gesto čestného předsedy TOP 09.

„Stejně úsměvná je dezinformace, že Jezerka, respektive Hrušínský žije z dotací. Aby bylo jasno, vezmu to od toho nejnovějšího: Knihu ke stému výročí narození Rudolfa Hrušínského, kterou vydalo a platilo Divadlo Na Jezerce, nepodpořila žádná česká instituce - a už vůbec ne ministerstvo kultury. Divadlo Na Jezerce na rok 2021 nežádá o kulturní grant ani magistrát hl. města Prahy, ani Prahu 4, protože granty na celoroční činnost, které v minulosti dostávalo, nevystačily divadlu ani na čtrnáct dní a byly jen nepatrným zlomkem toho, co dostávají každý rok tzv. příspěvková divadla,“ vysvětluje, jak je to s údajnými dotacemi pro jeho divadlo.

Stát a města podle něj totiž nepodporují kulturu, ale pouze její malý segment. „Dostatečně podporují jen tu část kultury, která zde oficiálně existovala už za komunismu před listopadem 1989. Všechno, co na poli kultury vzniklo ze svobody a svobodné touhy po tvorbě nebo většina toho, co vzniklo svobodně po pádu komunismu, je státem i městy znevýhodňováno, přehlíženo a znevěrohodňováno - ať už zde vládne kdokoliv. To je, bohužel, realita,“ posteskl si,

Neopomněl si také rýpnout do současného politického vedení, které kritizuje dlouhodobě. „Přesto soukromé Divadlo Na Jezerce vstupuje do roku 2021 s nadějí a očekáváním, že při vší bídě a současném vládním a morálním marasmu, který zažíváme už sedm let, se věci začnou měnit k lepšímu. Především je tu díky EU vakcína proti covidu, která by mohla být začátkem obratu k lepšímu. Jakmile to bude možné, chci se dát očkovat. Jak říkali Voskovec & Werich - záleží jen na nás. Třeba v říjnu 2021 při parlamentních volbách,“ dodal na závěr Jan Hrušínský.

Témata: Jan Hrušínský Divadlo Na Jezerce Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)