Marta Kubišová: Příběh nejslavnější písně, která se stala hymnou revoluce!

Lucie Bílá a Marta Kubišová 3

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

17. listopadu 2020 18:45

Píseň Modlitba pro Martu, kterou nazpívala zpěvačka Marta Kubišová je osudná. Právě tato píseň je spojována s dvěma významnými událostmi – Pražským jarem z roku 1968 a Sametovou revolucí roku 1989. Až do roku 1989 patřila Modlitba pro Martu k zakázaným písním. 21. listopad roku 1989 mnohé změnil a slova této písně se linula Václavským náměstím před více než sto tisíci lidmi.

Modlitba pro Martu se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. Původně však byla napsána pro seriál Píseň Rudolfa III. s názvem Modlitba.

Autorem textu, který je na motivy Jana Ámose Komenského, se stal Petr Rada, jehož později přiměl nátlak režimu emigrovat do Austrálie. Hudbu složil Jindřich Brabec. Marta Kubišová nazpívala píseň dne 23. srpna 1968 v nahrávacím studiu Československé televize, odkud se následně dostala do rozhlasu, jenž burcoval k odporu proti okupantům.

Zpěvačce byla zakázána umělecká činnost, ke které se vrátila až po roce 1989. Mezitím byla signatářkou a mluvčí Charty 1977. „V dubnu 1969 skladbu hned zakázali, v červnu mi poprvé v Bratislavě kvůli ní udělali scénu, že mě nebudou zabírat kamery při vystoupení. Tak jsem řekla, ať si dělají, co chtějí, že ji zpívat budu, a zničehonic se najednou ztratily noty,“ vzpomínala Marta Kubišová v rozhovoru pro server iDnes. Oficiální videoklip k písni vznikl až v minulém roce k třicátému výročí sametové revoluce. Jednu z rolí si v něm střihla i Dagmar Havlová.

21. listopadu 1989 přišlo na řadu zpěvaččino známé vystoupení před tisícovkami lidí. Martu Kubišovou si vyžádal sám Václav Havel. Když dorazila na místo, potkala se se spoustou svých přátel. Najednou ji hudební kritik Jiří Černý, který se účastnil zakládání Občanského fóra a moderoval některé protestní demonstrace, vystrčil na balkón s tím, že by to chtělo tu „modlitbičku“. Zpěvačka stanula před více než sto tisíci lidmi. Tehdy zazněla píseň symbolizující pro mnohé příchod tak dlouho očekávané svobody.

Marta Kubišová oficiálně oznámila konec své kariéry v roce 2017. V roce 2018 se píseň Modlitba pro Martu konečně dočkala ocenění za nejlepší skladbu století.

Témata: Marta Kubišová 17. listopad 1989 sametová revoluce