Jiří Mádl se naštval: Někdy se za Česko fakt stydím!

Mádl, Jiří (herec, režisér)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

16. října 2020 13:35 | Aktualizováno: 18. října 2020 12:43

Herec Jiří Mádl (33) se podle svých slov občas stydí za Českou republiku. Zatímco Německo nabídlo Čechům, že jim v případě krize pomůže s koronavirovými pacienty, Češi podle něj odmítají nejen přijetí uprchlíků, ale i snahu podílet se na řešení problémů s klimatem!

Česká republika je podle počtu případů nakažených na 100.000 obyvatel za uplynulý týden je ČR na druhém místě ve světě za Andorrou a před Belgií. I když v Česku od středy platí přísnější opatření, jejich dopad se podle odborníků projeví až za několik dní. I proto byl za čtvrtek zaznamenán nový rekord v počtu nakažených, těch lékaři odhalili 9721.

Kdyby negativní vývoj dál pokračoval a nemocnice se plnily pacienty, mohlo by Česku pomoci sousední Německo, konkrétně Sasko a Bavorsko. Podle zpráv z médií už taková dohoda existuje, oficiálně ale česká vláda o takovou pomoc ještě nepožádala

„Dohoda s Německem skutečně existuje, je to pro nás v tuto chvíli záložní plán pro případ, že by bylo naše zdravotnictví přetíženo. Doufáme, že to nebude potřeba, ale chceme být připraveni na vše,“ uvedl pro server idnes.cz šéf české diplomacie Tomáš Petříček s tím, že právní stránka věci už je vyřešená.

Přístup našich západních sousedů na sociálních sítích ocenil například herec a režisér Jiří Mádl. „Milé Německo, děkujeme, že převezmeš naše COVID pacienty, až začnou kolabovat naše nemocnice. Je to od tebe jako od souseda a člena nejlepšího spojenectví národů v historii lidstva šlechetné,“ chválí přístup Němců umělec.

Ironicky ale také připomíná, že Česká republika mnohdy tak ochotná není, což se prokázalo například v otázce přijímání uprchlíků. „Ale nečekej, že ti pomůžeme s nějakýma chudákama zdrhajícíma před válkou až na to zase přijde. To je váš problém a tahle země je totiž naše a navíc my máme selskej rozum a navíc jsme BEST IN COVID.

Další typický příklad je podle něj snaha zastavit klimatické změny. „Jo a planetu si zachraňujte taky sami. Teď jsem byl zrovna na chalupě a bylo to v poho!“ rýpnul si Mádl, který svůj status zakončil hastagem #někdysezatočeskofaktstydim .

Témata: Jiří (herec režisér) Mádl Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Německo