Václav Upír Krejčí: Česká hvězda, která spolupracovala i s BBC!

Václav Upír Krejčí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. října 2020 18:49

Tak trochu renesančním člověkem bývá nazýván Václav Upír Krejčí, narozený 13. října 1955. Tento herec, komik, scenárista, režisér a spisovatel také fotografuje a zpívá. Mimo jiné spolupracoval s divadlem Semafor, pracoval jako dramaturg pro TV Nova a podílel se na tvorbě grotesek pro britskou televizi BBC.

Rodák z Rakovníka vystudoval Ježkovu Konzervatoř - obor pantomima a výrazové divadlo. V roce 1979 vyhrál hlavní cenu na festivalu pantomimy v Litvínově a začal vystupovat ve skupině Mimtrio s Michalem Nesvatbou a Světlanou Nálepkovovou. Působil také v Černém divadle Františka Kratochvíla, v Divadle Františka Ringo Čecha a v GAGu Borise Hybnera. Společně s Ivo Pešákem tvořili pěvecké duo Dýza Boys.

Krejčí několik let hrál na bicí v různých hudebních skupinách a napsal několik divadelních her (Nočník, Bavič, Cirkus Up a Picasso je nám ukradený). Objevil se v mnoha televizních zábavných pořadech, na některých se podílel i autorsky - například Možná přijde kouzelník, Bakaláři, Kufr, Eso či Tutovka. Objevuje se i ve filmových rolích (Lev s bílou hřívou, Bathory) a věnuje se i tvorbě pro děti (S čerty nejsou žerty, Příběh rytíře).

Své články a fotografie publikuje Upír Krejčí v časopisech. S Petrem Urbanem založil Nadnárodní divadlo Rudyho Pivrnce, je také zakladatelem spolku Něžná brutální poezie. Vymyslel mnoho mott a parafrází.

Témata: Václav Upír Krejčí