Prymula je znepokojen! Mohlo by umírat 200 lidí denně, varuje autory petice

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. října 2020 19:11

Roman Prymula dnes naznačil, jaká další opatření jsou ve hře. Zároveň se musel zabývat peticí, jejíž signatáři proti restrikcím vystupují. Ministr zdravotnictví proto varuje před možnými scénáři.

Do první linie boje s koronavirem byl před několika dny jako nový ministr zdravotnictví povolán Roman Prymula (za ANO), kterého v neděli zaskočili názory některých lidí z české lékařské obce.

Kardiochirurg Jan Pirk či stomatolog Roman Šmucler žádají prostřednictvím petice zrušení restriktivních opatření, která podle nich ohrožují zdraví lidí více než samotný virus. Člen vládního kabinetu s tím ale nesouhlasí, proto se ozval na twitteru.

„Jsem velice znepokojen naprosto nezodpovědným přístupem signatářů této petice. Nikdo z nich nerozumí epidemiologii a překvapivě nechápe ani základní fakta. Za poslední měsíc počet zemřelých denně 10krát vzrostl ze 2 na 20,“ napsal ministr na sociální síti.  

„Když nebudeme nic dělat, za další měsíc bude umírat 200 lidí denně v příznivém scénáři. To snad přece nikdo z nás nechce. Podobně nesmyslné jsou informace o vakcíně, ta povinná nebude,“ dodal Prymula.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula lékaři