Jan Kraus: Znám řadu blbých nařízení státu. A ty roušky...

Jan Kraus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. října 2020 10:45 | Aktualizováno: 1. října 2020 18:23

Jan Kraus se ve své středeční show opět vrátil k problematice koronaviru. Češi by si podle něj měli uvědomit, že často žijí v určité sociální bublině a že ne vždy je jejich názor na tuto zákeřnou nemoc skutečně pravdivý. Navíc poradil, jak by bylo možné se s epidemií jednoduše vypořádat.

Kraus přivítal diváky v sále i v čase, co označuje za „trošku nervózní dobu“. Člověk si podle něj musí dnes dát pozor nejen na různá nová nařízení vlády.

„Já znám řadu blbých nařízení státu – například daně. Vždycky, když je platím, tak si říkám, který idiot to vymyslel. Pak ale když jsem třeba dával rodiče do nemocnice, říkal jsem si, že to není tak špatný nápad,“ přiznal moderátor.

Poukázal na nová nařízení, která přišla s epidemií covidu-19. Hlavní je prý ale zachovat si svůj osobní klid. „Já se snažím se naučit demokraticky přistupovat i k tomu, že jsou odpůrci roušek. To já tedy nejsem, ale beru, že on má názor, že to není správné. Ale to je, prosím pěkně, jen názor,“ zdůrazňuje Kraus.

Češi podle něj žijí ve svých sociálních bublinách, takže si myslí, že jeho názor je pravdivý, protože jej sdílí třeba i několik tisíc lidí kolem něj. „Říkají třeba, že u nás  na facebooku ve skupině 1 + 1 = 3 je nás pět tisíc. Chceš nám říct, že jsme jako všichni idioti?“ parafrázuje Kraus ty, kteří svůj názor vydávají za jedinou pravdu.

Člověk by si ale podle něj měl být vědom své sociální bubliny a demokraticky přijímat i ty ostatní. „A ne hned říkat, že to je idiot. I když sám s tím zápasím, to se přiznávám,“ směje se bavič.

I proto je podle něj důležitý vlastní klid, rozvaha a optimismus, které si prý může každý sám dodat. „To v boji proti té infekci někdy pomáhá víc, než si sami myslíme,“ vzkazuje Čechům Jan Kraus.

Témata: Jan Kraus Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)