Celebrity se koronaviru nezalekly! Takhle se s ním popraly!

Věra Martinová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. března 2020 15:23

Navzdory současným potížím vycházejí hudební alba. S novými nahrávkami například přicházejí Věra Martinová, Lenka Nová, Beata Hlavenková, Katarzia nebo Jitka Hosprová. Desky není možné koupit v běžných obchodech či na koncertech, fyzické nosiče však lze koupit přes e-shopy. Situace vyvolala nárůst zájmu o streamingové služby.

Nové album Meritum po dlouhých devíti letech vydává country zpěvačka Věra Martinová. Plánované koncerty se však dle možností pořadatelů přesouvají na pozdější termíny. "Každý z nás se snaží vyrovnat se současnou situací podle svých možností. Kromě šití roušek pro naši ordinaci jsem na facebook natočila několik videí se staršími i novými písničkami," uvedla Martinová.

Lenka Nová vydala nové album Dopisy. Termín vydání měla už dlouho naplánovaný na 21. března. I přes mimořádnou situaci kolem koronaviru se rozhodla toto datum dodržet. Album bylo inspirováno skutečnými dopisy, které sbírala od svých fanoušků tři roky. Záměrem bylo vetknout písním autenticitu, intimitu a najít osobní příběhy, které skutečně někdo prožil. "Skrze dopisy lidi dokážou snáz a s rozvahou říct, co mají na srdci, ať už v dobrém, nebo ve zlém," podotkla zpěvačka a skladatelka, která společně s textaři Tomášem Belkem, Lukášem Pavláskem, Vladem Krauszem a Petrem Linhartem pak posbírané dopisy měnila do podoby písňových textů. Koncertní podoba Dopisů je naplánovaná na podzim tohoto roku.

Kritiky ceněné album Sně, nadžánrové hudebnice, skladatelky a producentky Beaty Hlavenkové má také podobu vinylu. Deska byla představena v rámci streamovaného koncertu Live from obývák 26. března na youtube kanálu Hlavenkové. "Jsem moc ráda, že Sně budou dostupné nejen pro příznivce alternativního probásněného popu s prvky jazzu i folku, ale i pro narůstající počty gramofonových nadšenců, " sdělila Hlavenková.

Na pátém albu Sně se Hlavenková v rámci své sólové dráhy poprvé představuje v roli zpěvačky a také textařky. Kromě vlastních textů nazpívala básně Bohuslava Reynka a Petra Borkovce. Významnou měrou se na desce podílel slovenský multiinstrumentalista Oskar Török známý z formace Vertigo, Points Septet Luboše Soukupa nebo Wojtek Mazolewski Quintet, v několika písních zazní kytara Patricka Karpentského. Za album Sně získala Hlavenková dvě nominace na cenu Anděl v kategorii folk i sólová interpretka roku a nominaci na Moravskoslezské kulturní ceny Jantar v kategorii interpretka roku.

Singlem Samota mi nevadí ohlašuje Katarzia, vlastním jménem Katarína Kubošiová, vydání svého čtvrtého alba Celibát. Pro videoklip k němu hudebnice použila záběry ze svého mobilního telefonu. Album nahrávala opět ve spolupráci s producentem Jonatánem Pastirčákem, s nímž před dvěma lety připravila ceněnou desku Antigona. Celibát obsahuje 11 skladeb a vyjde 17. dubna. Turné i křest alba, původně naplánované na duben a květen, se uskuteční na podzim. Textařka a hudební producentka Katarzia dosud vydala tři desky, Generácia Y (2013), Agnostika (2016) a Antigona (2018). Kromě toho hostovala ve skladbách řady dalších umělců, mimo jiné Davida Kollera, Kafka Band, Vladimíra 518, PSH nebo projektu Hrubá Hudba.

Violistka Jitka Hosprová na své nové nahrávce České violové koncerty se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu se ujala tří moderních koncertantních skladeb, jež v Čechách vznikly v rozmezí třiceti let na přelomu 20. a 21. století. Představuje skladby Sylvie Bodorové, Jindřicha Felda a Oldřicha Flosmana. "Všechny tři skladby spojuje orchestrace, protože je tu skutečně viola postavená do kontrastu s tím největším orchestrálním zvukem, je tu velké použití bicích nástrojů ve všech třech dílech, velký sólový prostor pro violu a společné mají i to, že jsou tam i pasáže, kdy se viola prostě ztratí v tom ohromném zvuku, její výkřik zanikne někde ve vřavě toho velkého orchestru, což mě na tom strašně baví," podotkla Hosprová.

Témata: Věra Martinová Beata Hlavenková