Herec Jiří Štěpnička: Pro jeho maminku chtěli trest smrti! Přišla jediná omluva!

Jiří Štěpnička a Alois Švehlík 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. února 2020 8:50 | Aktualizováno: 17. února 2020 21:10

Známý český herec Jiří Štěpnička si nese celoživotní trauma z útlého dětství. Jeho maminku Jiřinu chytili i s ním při pokusu o emigraci. Pro Štěpničkovou následně žádali nejvyšší trest i kolegové z divadla. Omluvit se přišla jediná osoba.

Včera měl televizní premiéru snímek, který popisoval tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové. Jmenoval se Past, protože tu na ní nastražili příslušníci komunistické tajné policie. Členka souboru Vinohradského divadla se neúspěšně pokusila překročit hranici se svým synem, kterému tehdy byly čtyři roky.

„Nevěděl jsem, kam jdeme. Máma mě obalamutil tím, že jedeme do Karlových Varů za tátou a že od něho dostanu k narozeninám kolo. To byl pro mě hnací motor,“ vzpomínal dle ct24.cz Jiří Štěpnička, herec a dlouholetý člen činohry Národního divadla.

Štěpničkovou po dvoudenním procesu odsoudili k 15 letům vězení. Za „spravedlivé“ potrestání se tehdy přimlouvali i kolegové z divadelního souboru, někteří dokonce žádali trest smrti. Po propuštění na svobodu se herečce omluvila jen jedna z nich, Karolina Slunéčková.

„Řekla: ‚Paní Jiřinko, nezlobte se, já se musím přiznat, byla jsem mladá a pitomá a taky jsem hlasovala pro vaše odsouzení, strašně mě to mrzí‛,“ popsal její návštěvu Štěpnička. Jiní herci se jeho mamince snažili pomáhat. „Na druhé straně mé mámě velmi pomohla v mnoha věcech Jiřina Švorcová,“ přiznal.

Témata: Jiří Štěpnička Jiřina Štěpničková