Libuše Šafránková: Popelku původně hrát neměla, tímhle ale všem učarovala!

Libuše Šafránková, herečka 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. prosince 2019 10:43

Tři oříšky pro Popelku bez Libuše Šafránkové si čeští i němečtí televizní diváci neumí představit. Pravdou ale je, že filmaři chtěli její roli původně svěřit někomu jinému. Čím se jako populární herečka získala?

Včera odvysílala Česká televize pohádku neodmyslitelně spjatou s Vánocemi, Tři oříšky pro Popelku. V roli Popelky si dnes už neumíme představit nikoho jiného než Libuši Šafránkovou. Pravdou ale je, že původní záměry filmařů byly jiné.

Režisér Václav Vorlíček si nejprve vyhlédl Janu Preissovou, jenže ta otěhotněla. Nakonec mu do oka padla Šafránková, která ale váhala. Dávala totiž přednost přípravě inscenace v Činoherním klubu. Roli přijala až poté, co ji kolega Jan Kačer údajně vyprovokoval slovy, že v tomto divadle už skoro nikdo nemůže točit, a tak by si to ona měla užít.

Šafránková filmařům učarovala kromě hereckých schopností svými jezdeckými dovednostmi. Jelikož vyrůstala na venkově, uměla skvěla jezdit na koni, a to klidně i bez sedla. Až na jednu natočila všechny jezdecké scény sama. Pouze na skok přes kládu během honičky v lese byla využita žokejka.

Není proto divu, že v posledním záběru filmu, kde jedou přes zasněženou pláň, to byl Pavel Trávníček, kdo s koněm zapadl do sněhu, zatímco Šafránková pokračovala v jízdě dál sama. Scénu navíc nebylo možné opakovat, protože byla potřeba zasněžená louka beze stop.

Témata: Libuše Šafránková pohádka Tři oříšky pro popelku