O mrtvých jen dobře? Petr Muk (†45) dostal drsné vysvědčení!

Petr Muk 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. června 2019 11:35

Před pár dny uplynulo devět let od chvíle, co tragicky zahynul zpěvák Petr Muk (†45). Zatímco v Česku na něj často vzpomínáme, na sousedním Slovensku se najdou lidé, kteří jeho hudbu neváhají hanět. Naposledy se tak stalo dokonce v televizním vysílání.

O mrtvých by se mělo mluvit jen dobře, říká se. Slovenská zpěvačka Gizka Oňová pravidelně komentuje písničky v pořadu tamní televize Markíza Chart Show. Naposledy v něm přišel na řadu Petr Muk s kapelou Oceán, a tak musela Oňová upřímně říct, co si o zesnulé legendě české popmusic myslí.

„Mně osobně písně Petra Muka znějí trochu pochmurně. Řekla bych, jako takové rituální písně zvláštní církve,“ nechala se slyšet v televizním vysílání o umístění Oceánu na šestém místě hitparády, které ji zrovna nepotěšilo. Evidentně neměla nadaného zpěváka úplně v lásce.

Je však třeba říct, že v něčem měla Oňová pravdu. Muk byl věřící člověk, ačkoliv o zvláštní církvi nemůže být řeč. Od mládí totiž inklinoval k judaismu. Sice nikdy nekonvertoval, ale dodržoval židovské tradice, slavil svátky a držel náboženské půsty.

Svou náklonnost k židovské víře neskrýval ani v hudbě. Stačí připomenout písničku kapely Oceán Ráchel, která vycházela ze Starého zákona. Ještě mnohem blíž pak měla k judiasmu tvorba jeho další skupiny Shalom. Rozhodně přitom nešlo o snahu být originální, zpěvák měl k této víře opravdu blízko.

Posledním důkazem bylo poslední rozloučení s Mukem po jeho tragické smrti v květnu 2010. Zpěvákova rodina se rozhodla jeho náklonnost k judaismu respektovat, takže ačkoliv se obřad konal v katolickém kostele a Muk spočinul na křesťanském hřbitově, byly dodrženy některé židovské zvyky. Kupříkladu byl uložen do bílé nelakované rakve.

Témata: Petr Muk