Šmucler moderoval Nejchytřejšího Čecha. Sám se tak teď neprojevuje

Roman Šmucler jako moderátor soutěže Nejchytřejší Čech. Komentář

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. října 2020 14:54

KOMENTÁŘ – Od devadesátých let si Roman Šmucler budoval pozici člověka, kterému mohou spoluobčané důvěřovat. V době probíhající pandemie se však nejde ubránit pocitu, že toho trochu zneužívá. Vyjadřuje se totiž k záležitostem, kterým rozumí jen zčásti.

Kdo zažil devadesátá léta, ten si Romana Šmuclera z televizních obrazovek dobře pamatuje. Letos na nich (a v médiích obecně) měl prostoru opět požehnaně. Otázky však už nepokládá on, nýbrž se je snaží zodpovídat. Jenže stále hlasitěji jsou slyšet názory těch, kteří s ním otevřeně nesouhlasí.

Třeba poslanec Miroslav Kalousek z TOP 09 ve středu na Twitteru prohlásil, že se Šmucler „zbláznil a jako ‚ředitel zeměkoule‘ začal řešit všechno“. „Blbě,“ konstatoval někdejší ministr financí a následovala dlouhá výměna názorů mezi oběma jmenovanými.

Kamenem úrazu jsou Šmuclerovy postoje k vládním opatřením proti šíření koronaviru. Nejslavnější český zubní lékař se mimo jiné připojil k petici, jejíž autoři vidí „mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu v drastických vládních opatřeních, než v nemoci covid jako takové“.

Na text zareagovali zdravotníci z první linie, kteří odborníky z jiných oborů medicíny vyzvali, aby se k problematice nevyjadřovali. „Prosíme, raději mlčte. Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ napsali ve výzvě.

Šmuclera si před lety ze zištných důvodů vybrala Česká televize, aby provázel pořadem Nejchytřejší Čech. On sám se teď nechová zrovna nejchytřeji. Doufejme, že výzvu kolegů vyslyší a alespoň na čas se stáhne do ústraní. 

Témata: komentář Roman Šmucler Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)