Služby ČSOB dnes nefungovaly! Co se stalo?

banky

Autor: ČTK

3. března 2023 20:57

ČSOB se dnes potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky na twitteru opět dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Dopoledne banka informovala, že nefunguje internetové bankovnictví, aplikace Smart a není možné platit platební kartou na internetu. Současně avizovala možné omezení služeb v pobočkové síti skupiny ČSOB a na České poště. "Aktuálně jsou již všechny služby funkční, v ojedinělých případech se může vyskytnout výpadek," uvedla banka dvacet minut po 13:00.

Podle bezpečnostní firmy Check Point stojí za útoky proruská hackerská skupina NoName057(16), která se už dříve snažila ovlivnit české prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky, stránky některých prezidentských kandidátů i významné společnosti ve výrobním sektoru.

"Nyní jsme viděli masivní vlnu útoků na ČSOB a také na slovenská ministerstva vnitra a obrany nebo na energetickou společnost Slovenské elektrárne. Skupina se útoky chlubí na svých stránkách, má se jednat o další odvetu za podporu Ukrajiny. Hackeři z této skupiny útočí od začátku války po celém světě a napadají země, které se snaží nějakým způsobem podpořit Ukrajinu," uvedl Miloslav Lujka z Check Pointu. "Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20.000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny až 25.000 Kč,“ dodal.

Témata: ČSOB