Kurz eura a české koruny je nejpevnější za posledních 14 let

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

28. února 2023 21:36

Česká měna dnes poprvé od července 2008 posílila pod 23,50 Kč/EUR. Odpoledne se podle údajů serveru Patria Online dostala až na 23,47 Kč/EUR. Krátce před koncem obchodování sice vůči jednotné evropské měně mírně oslabila, ale i tak je její závěrečný kurz 23,52 Kč/EUR nejpevnější za posledních více než 14 a půl roku.

Od pondělního podvečera do dnešních 17:00 si koruna vůči euru polepšila o desetník. K dolaru zpevnila za stejnou dobu o 11 haléřů na 22,17 Kč/USD.

Zpevnění české měny je odrazem posilování eura na trhu s dolarem, uvedl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Na kurzu se podle něj projevila i dnes zveřejněná proinflační data. Český statistický úřad uvedl, že ceny výrobců v Česku letos v lednu dále meziročně rostly o desítky procent.

"Koruna se opírá o příznivý vítr proběhlých intervencí a úrokových sazeb na sedmi procentech," domnívá se analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Za zvláštní považuje to, že česká měna spolu s ostatními rizikovými aktivy poslední týdny nekorigovala, jak je tomu zvykem. "Zdá se, že se koruna odpoutala od ostatních evropských, ale i světových rizikových aktiv, se kterými se od začátku roku vezla na vlně lepšího očekávání pro ekonomický růst v Evropě," dodal Hájek. Koruna se tak podle jeho názoru dostává na silnější úrovně hlavně díky setrvačnosti předchozího pohybu.

Koruna vůči euru soustavně posiluje zhruba od poloviny listopadu. K překonání absolutního rekordu ale koruně stále chybí přes 70 haléřů. Na začátku třetí červencové dekády roku 2008 zpevnila až na 22,97 Kč/EUR.

Témata: CZK EUR