Petr Kolář a srovnání se Zemanovým mužem? Witowská se ozvala

Světlana Witowská (dříve Zárubová)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. února 2023 13:43

Česko si o víkendu zvolilo nového prezidenta. Petr Pavel se úřadu ujme v březnu, už nyní se ale řeší, koho si vezme s sebou na Pražský hrad. Často skloňované je jméno Petra Koláře, který by oficiálně neměl mít žádnou roli v Pavlově týmu.

Kolář v sobotu stál jako "přítel po boku" nového prezidenta na pódiu ve volebním štábu, když se Pavel rozhodl představit přítomným svůj tým, který se podílel na jeho vítězství. Dlouholetý diplomat dříve působil na ministerstvu zahraničí či jako velvyslanec ve Švédsku nebo Irsku, ale především v USA i Rusku.

Pavel ve víkendovém vydání pořadu Otázky Václava Moravce odmítl možné Kolářovo angažmá na Hradě. Také ale uvedl, že jde o spolehlivého rádce, který má za sebou úspěšnou kariéru diplomata a díky ní komplexní vidění mezinárodní i vnitřní politiky.

Už v průběhu se ozvala moderátorka a nynější Kolářova partnerka Světlana Witowská. "Mohli by si novináři odpustit spojování jména Petra Koláře s Martinem Nejedlým? Naznačovat, že bývalý diplomat, který sloužil celý život téhle zemi, je něco jako Nejedlý, je neskutečná přihlouplost a drzost," napsala na twitteru.

Nejedlý je velmi kontroverzní postavou z nejbližšího okolí končícího prezidenta Miloše Zemana, kterému radí. Na Pražském hradě přitom oficiálně nezastává žádnou funkci, takže nemusí mít bezpečnostní prověrku.

Témata: Petr Kolář (bývalý diplomat) Světlana Witowská (dříve Zárubová) Václav Moravec Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana)