Terno na sociálních sítích: Lidé se dohadují kvůli mluvčí prezidenta, neudržela emoce na uzdě

Markéta Řeháková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. ledna 2023 19:32

Sobota byla pro štáb nově zvoleného prezidenta Petra Pavla emotivní. Ostatně bylo to vidět i na osobě jeho mluvčí, Markéty Řehákové, která neudržela emoce na uzdě. To někteří lidé na sociálních sítích kritizovali, Pavel se jí ale zastal.

Zvolený prezident dnes v televizi CNN Prima News řekl, že od pondělí začne pracovat na složení svého týmu, který si přivede na Hrad, na programu či na přípravě výjezdů do regionů. Plánuje změnu fungování kanceláře prezidenta, která podle něj ztrácela důvěryhodnost a respekt.

Zastal se své mluvčí Řehákové, jež byla na sociálních sítích kritizována za moderování sobotní tiskové konference v Pavlově štábu. Emoce, které projevila, byly podle zvoleného prezidenta naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici.

Markéta Řeháková možná odvedla kus práce na kampani, ale teď mám pocit, jako by nepochopila, že party je over a začíná vážná práce. Emoce jsou fajn. Jejich nezvládání je faul. Oslovování “pane generále” je absolutní fail.

— Lukas Novak (@Salukiluki) January 28, 2023

Řada lidí je ale vnímá opačně. "Markéta Řeháková možná odvedla kus práce na kampani, ale teď mám pocit, jako by nepochopila, že party je over a začíná vážná práce. Emoce jsou fajn. Jejich nezvládání je faul. Oslovování “pane generále” je absolutní fail," napsal například na twitteru Lukáš Novák z komunikačního týmu STAN. 

Vedoucí katedry Marketingové komunikace a public relations na Karlově univerzitě Denisa Hejlová upozornila, že po Jiřím Ovčáčkovi je laťka profesionality tiskového mluvčího nastavená hodně nízko. "Rozumím euforii z dnešního dne. Ale i novináři říkají, že Markéta Řeháková se musí ještě hodně učit," napsala na twitteru s tím, že na pozici tiskového mluvčího nestačí mít novinářskou praxi.

"Markéta Řeháková může být jistě schopná, ale určitě není dobrá volba na pozici mluvčí. Komunikační schopnosti na úrovni estrádní zábavy se k tak důstojné osobě pana Pavla prostě nehodí..." uvedl právník Daniel Pospíšil.

Markéta Řeháková může být jistě schopná, ale určitě není dobrá volba na pozici mluvčí. Komunikační schopnosti na úrovni estrádní zábavy se k tak důstojné osobě pana Pavla prostě nehodí...

— Daniel Pospíšil (@PospisilDaniel) January 28, 2023

Pavel se ale nenechal odradit a s Řehákovou počítá nadále jako se svou mluvčí. Našli se navíc i lidé, kteří se jí přes její emoce zastali. "Paní Řeháková rozhodně není v top formě, ale proč ji tady ve velkém zesměšňovat? Mluvčí Eva Hromádková (a dosud nebyla oznámena změna) je cool. Ano, MŘ byla dost mimo, ale tenhle tým ty volby vyhrál, má své zásluhy a naložit jí teď za pár minut je, s prominutím, stupidní," uvedla na twitteru například Alice Němcová Tejkalová z katedry žurnalistiky Univerity Karlovy.

Pavel také už dříve oznámil, že kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která v současné době zastává stejnou pozici v Senátu.

Témata: Petr Pavel Markéta Řeháková