Miss Universe změnila majitele! Soutěž koupila thajská transgenderová star!

Miss Universe

Autor: ČTK

26. října 2022 22:10

Soutěž Miss Universe má nového vlastníka, za 20 milionů dolarů (asi 500 milionů Kč) ji koupila thajská transgenderová aktivistka a podnikatelka Čakrapong "Anne" Čakradžutatchipová. Oznámila to dnes její firma JKN Global Group.

Čakradžutatchipová je v Thajsku celebritou, účinkovala v tamních reality show a otevřeně se hlásí k menšinové sexuální orientaci. Založila mimo jiné neziskové organizace, které podporují boj za práva transsexuálů. Koupi společnosti Miss Universe Organization označila za strategický přínos do svého portfolia. Mimo jiné firmě JKN pomůže propagovat zboží, které prodává, což jsou například potravinové doplňky, nápoje či kosmetika.

Společnost JKN získala práva na mezinárodní soutěž královny krásy od firmy IMG Worldwide, která je vlastnila od roku 2015. Předtím byl spoluvlastníkem těchto práv od roku 1996 Donald Trump, pozdější americký prezident.

Soutěž královny krásy Miss Universe se vysílá asi ve 160 zemích. Poprvé se konala v roce 1952 a první Miss Universe byla tehdy korunována sedmnáctiletá Finka Armi Kuuselová. Prestižní soutěž světových krasavic vznikla z podnětu kalifornské společnosti Pacific Mills, která tak chtěla propagovat své plavky značky Catalina. Nejvíce titulů v této soutěži získaly ženy ze Spojených států (osm), následované Venezuelkami (sedm).

Čakradžutatchipová podle serveru Bangkok Post v mládí zažila ústrky od svých spolužáků v chlapecké škole, kde se jí smáli, že se chovala jako dívka. Když se jí podařilo vydělat dost peněz, podstoupila několik operačních zákroků na změnu pohlaví za milion dolarů (asi 25 milionů Kč), uvedla AP.

Podle loňské zprávy lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) nemají lidé z komunity LGBT+ v Thajsku zajištěnu zákonem dostatečnou ochranu a jsou terčem společenské stigmatizace, napsala AP.

Témata: Miss Universe