SIPO už nebude zdarma. Česká pošta řekla, kolik si za něj bude účtovat

Česká pošta, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

1. října 2022 10:20

Česká pošta od dnešního dne zpoplatnila službu SIPO i pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu. Pokud zákazník vyžadoval potvrzení pouze e-mailem, byla služba dosud zdarma. Nově za ní podnik vybírá pět korun. Důvodem jsou rostoucí náklady.

Klientovi se v daný den platba automaticky strhne z účtu a pošta mu následně, rovněž automaticky, zašle e-mail s potvrzením. Za to si podnik naúčtuje pět korun. Pokud chce zákazník zaslat doklad v papírové podobě, vyjde ho to na 15 korun. Stejně stojí jednorázový příkaz k úhradě. Na pobočce pošty pak za vyřízení SIPO zaplatí 25 korun a u doručovatele 29 korun.

"Česká pošta zpoplatnila od října zpracování, správu a zaslání dokladu SIPO elektronickou formou. Reaguje tak na zvyšující se náklady na správu databáze a systémů, díky kterým je jedna platba rozesílána na více účtů, které plátce SIPO uvedl. Přistoupili jsme k nejnižší možné částce pět korun, která pouze pokrývá zvýšené náklady," uvedl už dříve mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Službu SIPO využívají tři miliony lidí. Zkratka SIPO znamená název: "Sdružené inkaso plateb obyvatelstva", což je služba, která umožňuje sloučit několik pravidelných inkasních příkazů od různých společností do jediné platby, která je automaticky stržena z účtu plátce.

Témata: Česká pošta