Poprask na festivalu v Cannes: Lidé protestovali!

Zásah ochranky při prvním protestu proti násilí na ženách

Autor: ČTK

23. května 2022 10:54

Na 75. ročníku filmového festivalu v Cannes se již podruhé během několika dní konal protest proti násilí na ženách. Na červený koberec pronikla v neděli večer skupina, která nesla transparent s křestními jmény 129 žen zabitých ve Francii od posledního ročníku filmové přehlídky.

Skupina žen v černém oblečení také v rukou držela černé dýmovnice. S transparentem se zastavily na schodech před festivalovým palácem. Podle serveru The Guardian se jednalo o členky feministického hnutí Les Colleuses. Ochranka se nepokusila protest zastavit, zatímco aktivisty pózovaly pro fotografy a filmaře.

Demonstrace se konala ještě před příchodem herců a dalších osobností, kteří dorazili na premiéru nového filmu íránského režiséra Alího Abbásího s názvem Holy Spider (Svatý pavouk). Snímek popisuje příběh investigativní novinářky, která vyšetřuje sériové vraždy sexuálních pracovnic v Mašhadu na severovýchodě Íránu. Za vraždami stojí "pavoučí vrah", který věří, že očišťuje ulice od hříšníků.

Film vychází ze skutečného příběhu Saída Hanaíje, který zabil nejméně 16 žen. Pro některé islamistické bojovníky se stal hrdinou, což je téma, které se ve snímku odráží.

Jde již o druhý protest na letošním ročníku filmové přehlídky. V pátek narušila premiéru nového filmu režiséra George Millera polonahá žena, která protestovala proti znásilňování na Ukrajině. Neznámá žena pronikla do průvodu na červeném koberci, kde ze sebe strhla šaty, aby ukázala na prsa namalovanou žluto-modrou ukrajinskou vlajku a nápis "Přestaňte nás znásilňovat". Na nohou a v rozkroku měla rozmazanou červenou barvu.

Před čtyřmi lety protestovaly desítky hereček proti genderové diskriminaci ve filmovém průmyslu. Dvaaosmdesát umělkyň včetně herečky Cate Blanchettové a režisérky Agnés Vardaové v roce 2018 při symbolickém protestu na červeném koberci vyzvalo k rovnosti v odměňování mužů a žen nejen ve filmové branži.

Festival, který patří k nejprestižnějším filmovým přehlídkám na světě, trvá do 28. května, kdy bude nejlepšímu snímku předáno ocenění Zlatá palma. Jde o první ročník od začátku pandemie covidu-19 bez rozsáhlých koronavirových opatření.

Témata: Filmový festival v Cannes