Amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus, se podle Zemana opakovat nebude

Miloš Zeman

Autor: ČTK

9. dubna 2022 10:15

Prezident Miloš Zeman nechystá na závěr svého desetiletého působení v čele státu vyhlásit amnestii, jako to učinil jeho předchůdce Václav Klaus.

Řekl to v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES (MfD). Zemanův druhý mandát skončí začátkem března příštího roku. Už dříve tvrdil, že je zásadním odpůrcem plošné amnestie.

"Ne, nechystám žádnou amnestii. A to z toho důvodu, že amnestii pokládám za plošnou milost. Zatímco milost má být vždy selektivní. A pokud možno ne v počtu dvou tisíc, nebo čtyř set případů, ale těch mých skromných dvaceti," řekl Zeman s poukazem na to, že Václav Havel udělil dva tisíce milostí a Václav Klaus čtyři sta.

Nedávná milost, kterou prezident udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, vyvolala ostrou kritiku a rozhořčení napříč politickou scénou. Dnes ji Senát označil v přijatém usnesení za nepřijatelnou, a to obsahem i odůvodněním, politicky i právně.

Podle iDNES.cz Zeman v rozhovoru nevyloučil udělení milosti svému kancléři Vratislavu Mynářovi v případě jeho odsouzení v dotační kauze v Osvětimanech. Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Podle policie ji Mynářova firma Clever Management čerpala neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Milost je výsadní pravomocí prezidenta, k níž není třeba spolupodpis premiéra, jako je třeba například u amnestie či zastavení trestního stíhání.

Témata: Václav Klaus Miloš Zeman