Zimní olympijské hry 2022 tvrdě dopadají na desetitisíce čínských zaměstnanců!

Olympijské hry, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. února 2022 12:51

Cathy Čchenová si v duchu představuje scénu, která by mohla být jako z televizního seriálu: Po dlouhých měsících odloučení vystupuje z letadla, které přiletělo z Pekingu, padne do náručí manželovi, a pak pevně obejme dvě malé dcerky. "Představuju si, jak jsme zase spolu," říká jedna ze zaměstnankyň zimních olympijských her v Pekingu. "A nedokážu se ovládnout."

Aby sportovci ze států zasažených pandemií koronaviru mohli soutěžit v pořadatelské zemi, které se s pomocí přísných opatření daří držet šíření nákazy pod kontrolou, přinášejí čínští pracovníci na zimních hrách obrovskou oběť, napsala agentura AP.

Více než 50.000 čínských zaměstnanců se muselo vzdát životů, které běžně žijí, a ještě předtím, než do Pekingu dorazil olympijský cirkus, se nechat hermeticky uzavřít uvnitř prostoru vymezeném souborem proticovidových opatření, která jsou pevná jako čínská Velká zeď. Tady nyní žijí společně se sportovci a dalšími návštěvníky olympijských her.

Olympionici přiletí se svými lyžemi, bruslemi, saněmi a dalším vybavením jen na několik týdnů. Čínští pracovníci, kteří jim vaří, uklízejí, přepravují je, starají se o ně a všemožnými dalšími způsoby zajišťují chod zimních olympijských a na ně navazujících paralympijských her, budou uzavřeni uvnitř hygienické bubliny několik měsíců. Zatímco olympionici si ukládají vzpomínky na celý život, jejich čínští hostitelé museli dát rodinný život k ledu.

Tato oběť byla ještě větší kvůli načasování her. Olympijské hry začaly v době oslav příchodu lunárního Nového roku, což je v Číně nejvýznamnější a nejoslavovanější svátek, při kterém se tradičně scházejí celé rodiny. Zatímco jejich blízcí slavili příchod roku ve znamení tygra, olympijští pracovníci se s nimi snažili spojit, jak jen to šlo, prostřednictvím videohovorů zevnitř olympijského "uzavřeného kruhu".

Toto mírně znějící označení daly čínské úřady protikoronavirové bariéře, kterou vybudovaly pomocí vysokých zdí, policejních hlídek, hustého pokrytí bezpečnostními kamerami, povinných každodenních testů a bezpočtu dávek dezinfekce - a která odděluje zimní hry od zbytku Číny.

Cathy Čchenová si našla místo v podzemní kantýně pro zaměstnance v hlavním olympijském tiskovém středisku, aby si s manželem Issacem a jejich dvěma dcerami, šestiletou Kiarou a osmnáctiměsíční Siou, mohla zavolat na Nový rok. V mobilu má stále uložený záznam tohoto telefonátu, stejně jako fotografii, na které všichni čtyři společně pózují. Pořídila ji 26. prosince, kdy odlétala z jejich domova v jižní Číně, aby se ujala své olympijské práce v Pekingu.

A tak se na následující období jejím pracovištěm stal výstavní prostor čínské medicíny v olympijském tiskovém středisku. Zpočátku váhala, jestli se má na několik měsíců odloučit od rodiny. Ale nakonec se rozhodla, že příležitost potkat zahraniční návštěvníky a propagovat farmaceutickou společnost, pro kterou pracuje, nemůže odmítnout. Navíc doufá, že za práci během svátečního období dostane trojnásobný plat.

Hry pro ni skončí závěrečným ceremoniálem v neděli 20. února. Stejně jako všichni čínští zaměstnanci bubliny bude ale muset ještě týden nebo dva strávit v karanténě v Pekingu - a teprve pak, celé dva měsíce poté, co je políbila na rozloučenou, přijde vytoužené shledání s rodinou. "Už se nemůžu dočkat," říká. "Nejvíc se mi stýská po mladší dceři."

V Číně neexistují svobodné odbory a uvnitř olympijské bubliny není slyšet ani náznak stížností na pracovní podmínky. Po pěti týdnech života v uzavřené smyčce si zaměstnanci maximálně povzdechnou, že ztrácejí pojem o čase, že se dny podobají jeden druhému a že už by si chtěli odpočinout od jídla, které je pro ty, kdo jsou zvyklí na ostrou regionální kuchyni, příliš nevýrazné - a příliš jednotvárné pro ty, kterým se stýská po domácím jídle a pohodlí.

Naopak veřejně se všichni shodují na tom, jaké privilegium a čest pro ně představuje příležitost přispět sebemenším dílem ke snaze zabránit koronaviru, aby pronikl z uzavřené bubliny a dostal se k jejich rodinám, přátelům a všem ostatním venku. Do osmého dne konání her odhalilo více než 1,2 miliónu testů celkem 426 pozitivních nálezů, ale žádné zprávy o úniku nákazy z olympijské bubliny se neobjevily.

Témata: olympiáda Čína