Andreji, bohužel, čísla mluví jasně! Babiš cupuje vládní rozpočtové plány, jenže...

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2022 16:16

Z pozice v čele vlády si Andrej Babiš rychle zvykl na roli opozičníka, který kritizuje novou vládu při každé příležitosti, například na internetu. Často ale dost bezmyšlenkovitě. Mlčet nevydržel třeba k otázkám rozpočtu, ačkoliv fakta jasně dokumentují, jak si vedl jeho kabinet.

Obecně se předpokládá, že Babiš bude kandidovat na prezidenta a sněmovní lavice možná opustí, zatím si ale opoziční roli užívá. Alespoň tedy na sociálních sítích, přímo v parlamentu už je vidět o poznání méně. 

Jen za dnešek expremiér věnoval počínání Fialovy vlády sedm facebookových příspěvků, respektive výkřiků. V několika z nich se věnuje otázce státního rozpočtu.

"Tato vláda je z hlediska rozpočtu absolutně nekompetentní," prohlásil v jednom z postů. "Vláda nechápe, že rozpočet je hlavně o příjmech. Jejich mantra je, že ušetří. No, neušetří 80 miliard korun," konstatoval v dalším příspěvku.

Předseda hnutí ANO už ovšem zapomněl zmínit, že navrhovaný rozpočet se schodkem přes 376 miliard korun je dílem jeho vlády a ministryně financí Aleny Schillerové. 

Stát navíc za Babišových vlád opakovaně hospodařil s deficitem. Loni činil téměř 420 miliard, o rok dříve 367 miliard. Ve ztrátě bylo hospodaření i v předpandemickém roce 2019.

Babiš si přesto stojí za svým a na facebooku tvrdí, že aktuální vláda "negativně ovlivňuje život našich občanů a chod naší ekonomiky tím, že zavedla rozpočtové provizorium". Fialův kabinet se jeho prostřednictvím snaží snížit navrhovaný deficit rozpočtu pro tento rok. 

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR státní rozpočet