Jaroslav Flegr bije na poplach: Kvůli omikronu se obrací na vládu!

Jaroslav Flegr

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2021 11:55

Svět se má na pozoru před novou koronavirovou variantou omikron, výjimkou není ani Česko. Vůli spolupracovat s novou vládou na řešení pandemie vyjadřují nejrůznější experti. Na poplach bije i biolog Jaroslav Flegr.

Flegr během pandemie pravidelně zveřejňuje své predikce dalšího vývoje veřejně na internetu. Tentokrát však chce model ukázat jen několika vyvoleným. "Končí legrace," prohlásil v pondělí na twitteru.

Vědec požádal o kontakty na členy nové vlády, jmenovitě ministra vnitra Víta Rakušana, hejtmany či úředníky. "Potřebuji jim doručit důležitou analýzu situace kolem omikronu. Není zatím určena veřejnosti," vysvětlil.

Končí legrace. Jestli máte někdo přímé spojení na někoho z vlády (např. na V. Rakušana), hejtmany, důležité úředníky, tak se mi prosím ozvěte do soukromé zprávy nebo na flegr@email.cz. Potřebuji jim doručit důležitou analýzu situace kolem omikronu. Není zatím určena veřejnosti.

— Jaroslav Flegr (@FlegrJaroslav) December 20, 2021

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus včera podle agentury Reuters uvedl, že už disponuje přesvědčivými důkazy o výrazně rychlejším šíření varianty omikron ve srovnání s předchozí deltou.

Pravděpodobnější je v jejím případě také infekce očkovaných či osob, které nemoc již prodělaly. Navzdory tomu vyjádřil naději, že příští rok bude posledním rokem pandemie.

Témata: Jaroslav Flegr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)