Horolezec Jakub Vlček po záchraně v pákistánských horách promluvil!

Jakub Vlček a další horolezci byli zachráněni

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. září 2021 10:03

Vrtulník pákistánské armády dnes ráno převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši. Horolezci také poskytli první prohlášení.

"Čekám na základní vyšetření po příjezdu. Jsme v pohodě," řekl ČTK Vlček. Pákistánský list Dawn dříve napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí. Podle Vlčka to byl ale naopak Nagrí, kdo měl potíže a potřeboval při sestupu pomoc.

Dosavadní snahy o záchranu komplikovala příliš velká výška a hlavně nevhodný terén pro přistání. V úterý třem alpinistům alespoň vrtulník dopravil lana, vodu, potraviny a léky.

Horolezci minulý týden v pátek úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Témata: Pákistán Horolezectví Jakub Vlček