Cestovatelská mapa: Změny během vrcholícího léta! Co bude nového?

Cestování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. srpna 2021 10:45

Letní prázdniny se sice pomalu blíží ke konci, aktuální víkend je předposledním před začátkem nového školního roku, na cestu do zahraničí je ale stále času dost. V takovém případě ale musíte vědět, jaká pravidla platí při návratu do Česka.

Cestovatelská mapa totiž opět dozná od nového pracovního týdne změn. Třeba do oranžové kategorie se přesune Chorvatsko, Lotyšsko, Malta, Nizozemsko a Německo.

V červené kategorii bude nově Bulharsko, Lichtenštejnsko, Monako, Španělsko (kromě Baleárských ostrovů) a Švýcarsko, v tmavě červené pak Izrael a USA.

U oranžové kategorie úřady vyžadují vyplnění příjezdového formuláře a podstoupení antigenního nebo PCR testu před nebo nejpozději do pěti dní po vstupu na území České republiky.

U obou červených kategorií platí povinnost vyplnit příjezdový formulář a podstoupit PCR test po návratu, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. V případě cesty hromadnou dopravou je vyžadován i antigenní nebo PCR test už před návratem.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Těm zůstává jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Témata: cestování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)