Mutace delta straší Česko i Evropu. Jak se jí bránit?

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. července 2021 9:51

Německo očekává, že ještě tento měsíc bude koronavirová varianta delta stát za až 80 procenty případů covidu-19. Mutace se šíří i dalšími Evropskými zeměmi a ani Česko není výjimkou. Zabránit jí může dostatečná proočkovanost, ta současná ale zatím nestačí.

Ministr zdravotnictví už ve před týdnem varoval před tím, že u varianty delta, která je zhruba o 60 procent nakažlivější než současný virus, má první očkování účinnost jen asi 33 procent.

V Česku jí bylo zatím potvrzeno přes 120 případů, odborníci očekávají, že dříve nebo později kvůli snadnějšímu šíření převládne. Studie ukazují, že dokončené očkování, zejména v ČR nejčastěji používanou vakcínou Pfizer/BioNTech, proti nákaze i delta mutací a zejména proti vážnému průběhu nákazy chrání dostatečně.

Mezi nejstaršími lidmi nad 70 let mají dokončené očkování téměř tři čtvrtiny lidí v tomto věku, u věkové skupiny nad 65 let jsou to skoro dvě třetiny a u lidí 60 až 64 let 58 procent. Z padesátníků má dokončené očkování zhruba polovina. Ze čtyřicátníků je plně očkována méně než třetina, mezi třicátníky každý desátý a mladých od 16 do 29 let jen sedm procent.

Delta straší Evropu. Udeřila například v Portugalsku

Portugalský premiér António Costa dnes vyzval občany, aby se měli na pozoru před čtvrtou vlnou epidemie covidu-19. V zemi totiž v posledních týdnech setrvale roste počet nově potvrzených případů koronaviru, zvláště mezi mladými lidmi. U téměř 90 procent z nich přitom lékaři nalezli variantu delta, která je podle vědců výrazně nakažlivější, než dosud převládající mutace viru.

V Portugalsku roste počet nových případů od poloviny května, kdy země otevřela svoje hranice návštěvníkům z Evropské unie a z Británie. Počty nových infekcí jsou nyní na srovnatelné úrovni jako v únoru, kdy v Portugalsku panovala plošná uzávěra. Nyní jsou však otevřeny obchody, restaurace i bary a s příchodem léta a sezóny dovolených jsou plné i místní pláže.

Německo očekává, že ještě tento měsíc bude koronavirová varianta delta stát za až 80 procenty případů covidu-19. Řekl to dnes německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Protože Německo bude samo výrazně zasaženo šířením této vysoce nakažlivé mutace, mohlo by uvolnit omezení cest z Británie či Portugalska, kde už delta převažuje. Podle odhadu Institutu Roberta Kocha (RKI) už nyní nejméně každý druhý případ koronavirové nákazy pochází z varianty delta.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)