Covid pas: Na Slovensku už se zavádí, v Česku se čeká na aplikaci

Certifikát o očkování

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2021 14:21

Slovensko začíná vystavovat evropské covidové certifikáty, které by od začátku července měly lidem ulehčit přeshraniční cestování v EU. V Česku se mezi tím čeká na mobilní aplikaci, která by lidem měla umožnit stáhnout si potvrzení o testu, očkování či prodělání nemoci do telefonu.

Takzvané covidové pasy bude správce očkovacího systému na Slovensku automaticky posílat e-mailem lidem, kteří v uplynulých týdnech požádali o dočasné očkovací certifikáty. Ty uznávaly například Česko, Maďarsko i Rakousko.

V Česku mají možnost si lidé stáhnout covid pas ve formě PDF dokumentu do počítače. Aplikace pro uložení covidových certifikátů by pak měla být v mobilu spuštěna do konce června.

Certifikát lidé mohou využívat jako potvrzení o prokázání bezinfekčnosti kvůli covidu-19. Vyžadován je například na kulturní či sportovní akce, při návštěvě koupališť nebo kadeřníka a hosté by ho měli mít s sebou i v restauraci. Kromě certifikátu se ale lidé mohou prokazovat i potvrzením přímo z očkovacího nebo testovacího místa.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování