Covid pas v mobilu? Víme, kdy půjde stáhnout!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. června 2021 11:56

Aplikace pro uložení covidových certifikátů v mobilu bude spuštěna do konce června. Pro jejich ověřování byla ve středu vydaná aplikace čTečka pro přístroje s operačním systémem iOS od firmy Apple a dnes pro Android. Na twitteru o tom dnes informovala Národní agentura pro informační a komunikační technologie.

Certifikát lidé mohou využívat jako potvrzení o prokázání bezinfekčnosti kvůli covidu-19. Vyžadován je například na kulturní či sportovní akce, při návštěvě koupališť nebo kadeřníka a hosté by ho měli mít s sebou i v restauraci. Kromě certifikátu se ale lidé mohou prokazovat i potvrzením přímo z očkovacího nebo testovacího místa.

Již vydaná aplikace umožňuje po naskenování QR kódu z certifikátu ověřit bezinfekčnost. Lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, byli očkováni nejméně před 22 dny nebo mají negativní test, si ho mohou vytisknout nebo stáhnout z Očkovacího portálu občana.

Kontrola kódu z certifikátu probíhá off-line, nejsou tedy potřeba data v mobilním telefonu. "Aplikace neuchovává ani nikam neodesílá osobní ani zdravotní údaje kontrolovaných osob," napsalo k tomu ministerstvo zdravotnictví, které je jejím vydavatelem.

Do budoucna bude aplikace umět podobně přečíst kódy ze všech zemí EU, pro které bude od začátku července fungovat evropský digitální certifikát pro usnadnění cestování mezi zeměmi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) mobily