Certifikát ze zemí EU o očkování nebo prodělání covid-19? Česko si s ním zatím neporadí!

Certifikát o očkování

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. června 2021 11:32 | Aktualizováno: 17. června 2021 21:50

Ministerstvo zdravotnictví spustilo aplikaci čTečka do mobilních telefonů pro kontrolu negativních testů na covid-19, prodělané nemoci nebo očkování. Aplikace zatím umí pracovat s českými certifikáty, s těmi zahraničními si ale neporadí!

Aplikace umožňuje po naskenování QR kódu z certifikátu vydaného ministerstvem zdravotnictví ověřit bezinfekčnost. Lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, byli očkovaní před nejméně 22 dny nebo mají negativní test, si ho mohou vytisknout nebo stáhnout z Očkovacího portálu občana.

Pro přístup k němu je potřeba zadat kombinaci rodného čísla a občanského průkazu nebo u dětí či cizinců e-mailové adresy, data narození a telefonního čísla. Lidé mohou využít také občanský průkaz s čipem, elektronickou nebo bankovní identitu.

Kontrola kódu z certifikátu probíhá offline, nejsou tedy potřeba data v mobilním telefonu. "Aplikace neuchovává ani nikam neodesílá osobní ani zdravotní údaje kontrolovaných osob," napsalo k tomu ministerstvo zdravotnictví, které je jejím vydavatelem.

Prokázání bezinfekčnosti je podle protiepidemických nařízení ministerstva zdravotnictví potřeba například pro návštěvu hromadné kulturní nebo sportovní akce, bazénu, kadeřníka nebo posilovny. Tam ji pořadatelé či provozovatelé musejí kontrolovat. Při kontrole hygieniků ji musí lidé prokázat také při návštěvě restaurace. Očkovaní lidé nebo lidé po prodělání nemoci se nemusí testovat v práci či ve škole. Negativní PCR test prokazuje bezinfekčnost na sedm dní, antigenní test na tři dny.

Do budoucna bude aplikace umět podobně přečíst kódy ze všech zemí EU, pro které bude od začátku července fungovat evropský digitální certifikát pro usnadnění cestování mezi zeměmi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování