Pieta na Hradě: Zeman mluvil o předčasném rozvolnění! Kdy podle něj pandemie skončí?

Prezident Miloš Zeman při pietním aktu na Pražském hradě. (10.5.2021)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. května 2021 14:04

Před časem to byly kříže na Staroměstském náměstí, včera se na památku obětí koronaviru v Česku rozsvítily svíčky na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman při té příležitosti naznačil, kdy by mohla pandemie skončit.

Na Pražském hradě se v pondělí rozsvítilo zhruba 30 tisíc svíček, tomuto číslu se blíží oficiální údaj o počtu obětí koronaviru v Česku. Prezident ve svém projevu vyslovil názor, že se přinejmenším některým úmrtím dalo zabránit.

"Musím říci, že za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně, a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila v několika vlnách. Věřím, že jsme si z toho s pokorou, která bez výjimky patří nám všem, vzali poučení," nechal se slyšet.

Zeman pak poděkoval těm, kdo s epidemií stále ještě bojují. "Naši zdravotníci, ale i další pracovníci Integrovaného záchranného systému, si zaslouží více než poděkování. Zaslouží si, aby jejich práce byla patřičně oceněna, a já se za to chci zasadit," podotkl.

"Zcela závěrem bych chtěl vyjádřit naději, že nejpozději v září tohoto roku, a to především díky masivní očkovací kampani, tato pandemie u nás skončí, budeme na ni vzpomínat jako na strašný sen a budeme věřit, že alespoň v době naší generace se již nic podobného nebude opakovat," dodal Zeman. 

Témata: Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Pražský Hrad