Sčítání lidu 2021: Formulář plný záludných otázek čeká! Co chce stát vědět?

Sčítání 2021 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. března 2021 14:14 | Aktualizováno: 19. března 2021 22:02

Příští týden odstartuje v Česku po deseti letech další sčítání lidu, a to navzdory současné epidemické situaci. Naštěstí je možné vše vyřídit z pohodlí domova. Co bude stát vlastně zajímat?

Sčítání lidu proběhne ve dvou fázích, při čemž je na každém, kterou si vybere. S ohledem na šíření koronaviru je možné od soboty 27. března do 9. dubna vyplnit elektronický formulář, který bude zpřístupněn na webu. Pokud tak občan neučiní, čeká ho listinný formulář v papírové podobě.

Co statistiky zajímá?

Hodně otázek se bude točit kolem bydlení. Stát chce třeba vědět, zdali jste vlastníkem nebo "jen" pronajímatelem. Statistiky zajímá i počet místností, vybavenost plynem a vodou či způsob vytápění.

Přijde i jedna záludnější otázka, na kterou rozhodně nemusí každý znát odpověď z hlavy. Nebo snad víte, jakou plochu v metrech čtverečních má váš byt?

Prázdná nezůstanou ani políčka, do nichž mají lidé uvést nejvyšší ukončené vzdělání, zaměstnání a místo pracoviště nebo školy. Řada otázek ale bude dobrovolných, národnost nebo církevní příslušnost si můžete nechat pro sebe.

Ve formuláři pak zcela chybí otázky na majetkové poměry či zdravotní stav tázaného.

Jak dlouho sčítání zabere?

Podle odhadů zabere deset minut vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost, každé osobě pak pět minut vyplnění druhé části. Statistici doporučují online formu jako rychlejší díky zobrazované nápovědě. 

Témata: Sčítání lidu Lidé čsú