Formulář pro opuštění okresu, pohyb jen po katastru obce. Jak Češi dodržují přísné restrikce?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2021 12:32

Česko má za sebou první z ohlášených tří týdnů velmi přísných opatření proti šíření koronaviru, kdy je k cestě mimo okres potřeba vyplněný formulář a zaběhat si můžete jen ve své obci. Jak občané restrikce dodržují?

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou lidé vzorní. "Děkuji drtivé většině občanů ČR za dodržování vládních opatření. Vím, že se jedná o velký zásah do běžného života, a o to víc si vážím všech, kteří nařízení respektují," uvedl v neděli na twitteru.

Pochopitelně jsou ale skupiny občanů, kteří se naopak proti opatřením vymezují. Včera se takoví sešli na dvou ohlášených demonstracích v Praze, které však neměly dlouhého trvání.

Děkuji drtivé většině občanů ČR za dodržování vládních opatření. Vím, že se jedná o velký zásah do běžného života, a o to víc si vážím všech, kteří nařízení respektují. Děkuji @PolicieCZ za dnešní profesionální zásah proti těm pár nezodpovědným, ohrožujícím zdraví nás všech.

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 7, 2021

Vicepremiér Hamáček v této souvislosti ocenil práci policie. "Děkuji za dnešní profesionální zásah proti těm pár nezodpovědným, ohrožujícím zdraví nás všech," dodal na zmíněné sociální síti. 

Vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru od pondělí 1. března, prozatím na tři týdny. Důvodem je vážná epidemická situace v zemi, kdy nemocnice čelí zatím největšímu náporu pacientů. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Hamáček Policie ČR