Formulář pro opuštění okresu: K účasti na demonstraci lidem neposlouží!

Policie ČR kontroluje řidiče

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. března 2021 20:03

O probíhajícím víkendu jsou naplánovaná různá shromáždění lidí, kteří chtějí dát najevo nesouhlas s opatřeními proti šíření koronaviru. Účast na nich ale komplikuje omezení pohybu na vlastní okres. Policie vysvětlila, jak bude k demonstrantům přistupovat.

Policie ČR na webových stránkách vysvětlila, že právo shromažďovací je od 4. do 21. března omezeno počtem účastníků (maximálně 100) i místem jejich trvalého pobytu nebo bydliště. 

"Shromáždění lze podle usnesení vlády uskutečnit pouze v době od 05.00 do 20.59 hod a smějí se jej zúčastnit pouze osoby s místem trvalého pobytu nebo bydliště v okrese, kde se shromáždění koná," uvedl Ondřej Moravčík z tiskového oddělení PČR.

Dále platí, že lidé se mohou zdržovat ve skupinkách o maximálně 20 osobách, mezi nimiž budou dvoumetrové rozestupy. Povinný je také nasazený respirátor. 

Policie požádala o dodržování pravidel. "Společně s místně příslušným úřadem se zaměří zejména na to, aby se shromáždění účastnily skutečně jen osoby s místem trvalého pobytu nebo bydliště v daném okrese, aby se neshromažďovalo více než 100 osob, a aby účastníci shromáždění dbali předepsané ochrany dýchacích cest," dodali strážci zákona. 

Témata: Policie ČR Demonstrace